Бейби бум в "Марица" стимулира построяване на нова забавачка

Животът

05-02-2013, 15:21

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Направиха пълна промяна на 3 детски градини и 4 училища

Голямата раждаемост в община Марица е стимул местната управа да изгражда и разширява детските градини. Нова забавачка ще има за следващата учебна година в село Крислово, съобщи зам.-кметът Петко Чочев. Сградата ще е на стойност 400 хиляди лева по проект към социалното министерство. Част от нея ще е Общностен център за превенция и за деца с увреждания. Тя ще побере 2 групи с по 25 малчугана, а в сегашната детска градина в Радиново ще се направи още една група. „С тези попълнения ще решим проблема с недостига на места в общината“, добави той. В момента "Марица" търси нов изпълнител, който да довърши градината. По взаимно съгласие договорът с предишния бил прекратен. Според Чочев смяната няма да забави обекта.

Половината от училищата и забавачките в общината от два месеца могат да се похвалят с почти 3 пъти по-малки сметки за отопление. Причината – успешно реализиран проект за подобряване на енергийната ефективност и модернизиране на учебните заведения и детски градини на стойност над 4 милиона и 100 хиляди лева. Финансиран е от ОП „Регионално развитие“.

Спестената енергия за отопление е основна цел на проекта. Обновени са детските градини в селата Труд, Калековец и  Рогош  и основните училища в Скутаре,  Труд Бенковски и Калековец. Основият школо в Скутаре е една от най-старите сгради. Строежът й е започнал още през 1907 г., а първият звънец там бие 1928 г. Преди да стартира ремонта училището се отоплявало на печки с дърва и въглища. След реконструкцията сградите вече са с поставена топлоизолация на стени и покриви, дървената стара дограма е сменена с PVC, монтирани са отоплителни инсталации като новите котли са работят с пелети и газ, а в Калековец с нафта. Общината планира участие и в други проекти, с помощта на които да сменят облика и изолацията на останалите неремонтирани училища и детски градини, увери зам.-кметът Гергана Титюкова.