Шефът на стопанската камера: Гладът е по-силен от страха

Общество

07-02-2013, 15:30

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

От началото на кризата у нас са закрити 344 000 работни места, сметна Божидар Данев

От началото на кризата в България са закрити 344 хиляди работни места, а 100 хиляди самоосигуряващи се също са прекратили бизнеса си, обяви директорът на на Българската стопанска камара Божидар Данев, цитиран от БНР.

Той предупреди, че ако не се намери заетост на никоквалифицираните хора, държавата ще бъде залята от престъпност. В същото време от синдикатите твърдят, че на работници се дължат 400 милиона лева за заплати.

Данните на Стопанската камара сочат, че от 350 хиляди действащи фирми в 150 хиляди има нулева работна заетост.

"Гладът е по силен от страха и когато хората са гладни те стават престъпници", подчерта Данев.
За да не се стига до такъв краен сценарий БСК предлага държавата и общините да дават преференциално земя на бедни и на арендатори, които разкриват работни места.

Държавата има собственост три милиона декара, върху които е легнала като кучето върху сламата, което не я дава. Ние предлагаме тази земя да бъде предоставена за десет години на предприемачи, включително социално слаби или безработни, които да създадат по едно работно място на два декара, поиска председателят на БСК.

За синдикатите в момента е необходима реформа, която да гарантира редовното плащане на заплатите. 400 милиона лева са дълговете на бизнеса за труд. Една трета се дължат от държавни и общински фирми. Най-много заплати все още се дължат в строителството. КНСБ предлага промени, които да спрат тази практика, посочи президентът Пламен Димитров.