Бомбата през 2002 г. оставила Кела с по-къс крак

Утре решават ще го пуснат ли от затвора

Адвокатите на Пламен Дишков поискаха той да бъде пуснат от затвора, за да може да се лекува. Самият Дишков не се яви в съда. Той бе представляван от тримата си защитници. По време на гледането на мярката му за неотклонение в Бургаския окръжен съд днес бе представена тройна съдебно-медицинска експертиза, която сочи, че обвиняемият страда от коксартроза.

Според експертното заключение левият крак на Кела е със сантиметър по-къс от десния, а това се дължало на заложената през 2002 г. бомба, с която искаха да го очистят.

Заради контузията и промяната в дължината на крайника, при ходене Дишков натоварвал дясната част на таза си. Според медиците влошеното му здравословно състояние може да се лекува по два начина - консервативно и чрез хирургическа намеса, която обаче в случая не била спешна.

Операцията не била наложителна, но така или иначе Дишков се нуждаел от адекватно лечение с инжекции и медикаменти за поставянето, на които е нужен специалист ортопед какъвто в Бургаския затвор няма. Поради тази причина защитата на Кела поиска той да бъде освободен, за да може да се лекува адекватно.

Държавното обвинение обяче не се съгласи с така направеното искане и посочи, че лечение може да бъде приложено и в специализиания медицински център към софийския затвор.

Сред мотивите за отмяна на мярката за неотклонение бе и влошеното здравословно състояние на един от родителите на Дишков. По време на съдебното заседание стана ясно, че бащата на Кела, Никола е болен от рак.

Диагнозата за коварното заболяване била поставена преди няколко седмици. Адв. Мутафчиева заяви, че в момента мъжът бил на химиотерапия, а наскоро прекарал и инфаркт.

Прокурор Желязко Георгиев обаче отново възрази на искането на защитата, като в пледоарията си посочи, че има реална опасност задържания да се укрие ако бъде пуснат на свобода. Освен това обвиненията заради, които е задържан са изключително тежки, като за тях НК предвижда над 15 год. лишаване от свобода.

От своя страна адвокатите на Кела поискаха от съда той да излезе под парична гаранция от 30 хил. лв. и помолиха съдът да вземе предвид гореизложените факти и липсата на обосновано предположение, че подзащитният им е съпричастен към престъпленията , в които го обвиняват. По техни данни прокуратурата не само, че няма доказателства, но и унищожава досега наличните и  възпрепятства събирането на такива. Тук те визираха липсващия запис от следствения експеримент, който изчезна мистериозно преди време и от който според адв. Мутафчиева ставало ясно, че не Бойко Стоянов е физическия извършител на убийството на Мастара, но не пожела да назове други имена. Само посочи, че преразпитаните досега свидетели, сред които и Стоянов сменили рязко показанията си.

Адвокатите поискаха отвод на прокурора, като представиха жалба собственоръчно подписана от Пламен Дишков, но съдът остави я  без разглеждане като посочи, че това не е наложително в настоящата фаза на процеса.

Дали Кела ще остане под стража или ще бъде пуснат на свобода до началото на процеса срещу него ще стане ясно утре в 15 часа.