Отложиха делото срещу Николай Димитров, остава кмет поне до идния петък

До тогава обвинението трябва да посочи на кого и с какво би могъл да въздейства в качеството си на градоначалник

Кметът на Несебър и главният архитект на общината остават на длъжност поне до идния петък, когато съдът трябва да се произнесе по иска на прокуратурата за отстраняването им.

До тази развръзка се стигна след като двамата защитници на несебърския кмет адвокатите Атанасов и Константинов поискаха приобщаването на допълнителни гласни и писмени доказателства към кориците на делото.

"Вчера са разпитвани свидетели, днес също. Добре е съдът да ги има на разположение. Нали следва да се прецени в крайна сметка дали подсъдимите, възползвайки се от служебното си положение по някакъв начин препятстват събирането на доказателства. Това е смисълът на това производство. Не да бъдат наказвани, а да се обезпечи спокойното събиране на доказателства", обясни пред медиите адв. Стефан Константинов.

Според юриста обаче доказателствата вече били събрани от прокуратурата, което обезмисляло напълно искането за отстраняване от длъжност.

"В оригинал са представени доказателства. Всички участници в експертния съвет са разпитани, от там  нататък не знам какво биха били препятствали и какви са изобщо основанията да бъдат отстранени", допълни Константинов.

За разлика от защитника си несебърският кмет Николай Димитров, който пристигна заедно с другия обвиняем - гл. арх. Валентин Димов, остана безмълвен пред журналистите. Без коментар остана и държавното обвинение в лицето на прокурор Калина Чапкънова.

Следващата дата за разглеждането на иска е 22 февруари (петък). Тогава ще стане ясно дали Димитров и Димов ще запазят постовете си или ще бъдат отстранени от длъжност докато тече производството.