Не се подмоткваме – действаме, твърди Делян Добрев

Зарича се, че има ли нарушения, ЕРП-тата остават без лицензи

Правителството не говори, а действа, промените в законите трябва да са факт още тази седмица, обяви пред Нова тв енергийният министър Делян Добрев.

"Ако има нарушение ще бъде стартирана процедура за отнемане на лиценза на ЕРП-тата. Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) се е самосезирала по доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) от проверката на ЧЕЗ. АДФИ ще провери и останалите две електроразпределителни дружества", обясни министърът.

На въпрос как ще коментира твърдението на ЧЕЗ, че на месец дават 6 милиона лева за отпечатване и разпространение на фактури, министърът отговори:

"Не, това не е нормално, в района на ЧЕЗ има 2 милиона електромера, ето защо трябва да се проверява всеки един разход на дружеството. Загубите са за сметка на крайния потребител, защото те влизат в цената на тока. 7% от сметката са тези загуби", посочи Добрев.

"Протестиращите вчера много справедливо поискаха конфиденциалните договори да бъдат разсекретени и ние ще направим всичко възможно да станат публично достояние, защото хората трябва да са наясно какво включват", посочи министърът.

Той бе категоричен, че ще намерят начин да качат в интернет всички енергийни договор, които не са били публично ясни.