Защитата на Кела: 2 пъти бил на БГ територия докато уж го търсили

Апелативният съд го остави под ключ до старта на процеса. Решението не подлежи на обжалване

Пламен Дишков – Кела поне 2 пъти е бил на българска територия докато властите са го търсили, стана ясно по време на днешното съдебно заседание в Апелативния съд.

Оказва се, че българските документи, с които е задържан Кела в Португалия са издадени от посолството ни в Германия, тоест той поне два пъти е бил в страната ни, обяви един от адвокатите на Дишков и зададе въпрос към държавното обвинение защо тогава клиентът му не е бил задържан.

Според защитниците на Дишков за тях и до ден днешен остава загадка как точно е станала екстрадицията на обвиняемия и дали тя е изпълнена в допустимите от закона рамки. По думите на юристите досъдебното производство е опорочено, а самите те възпрепятствани от органите на реда да осигурят на клиента си защитата, която по право му се полага.

Адвокати в Бургаския затвор влизали по списък, което било в разрез със закона. В хода на съдебното заседание днес и в подкрепа на това твърдение бе доведен адв. Яни Николов, който обаче не бе допуснат за разпит от апелативните магистрати с мотива, че горепосоченото няма отношение с предмета на днешното съдебно заседание, а именно разглеждане на мярката за неотклонение на Пламен Дишков- Кела.

Според адвокатите му решението на първоистанционния съд да го остави зад решетките не е мотивирано и аргументирано, дори обидно за всеки уважаващ себе си юрист.

Те отново поискаха свобода за Дишков, като основният им аргумент бе влошеното здравословно състояние на техния подзащитен.

Апелативните магистрати обаче потвърдиха определението на Бургаския окръжен съд, с което той оставя Пламен Дишков за постоянно в ареста. Решението на апелативната инстанция не подлежи на обжалване.