Спомен за Спасителя на българските евреи

Общество

25-02-2013, 14:01

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Почитат в София спасителя на българските евреи

Димитър Пешев си отива в нищета през 1973 г.

На днешната дата през 1973 г. умира Димитър Пешев, по-известен като Спасителя на българските евреи.

Останал в историята на Европа като човека, спрял влаковете с хора, приготвени да пътуват за нацисткия концентрационен лагер „Треблинка“ в окупирана Полша, Димитър Пешев завършва живота си в бедност, като осъден от т. нар. народен съд. Парадоксално 15-годишната присъда, която му издават комунистическите функционери през 1945 г., е за „фашистка дейност и антисимитизъм“.

Димитър Пешев е роден през 1894 г. в Кюстендил. Учи право в Софийския университет, но прекъсва образованието си, за да участва в Първата световна война. След войната завършва университета и работи като съдия в Пловдив и София. По-късно е прокурор, а от 1932 година е адвокат.

Пешев влиза в българската политика през 30-те години на XX век като министър на правосъдието в първия кабинет на премиера Георги Кьосеиванов. През 1938 г. е избран за зам.-председател на 24-тото народно събрание, като запазва поста си и в следващия парламент.

Именно от тази позиция през 1943 година Димитър Пешев успява да предотврати изпращането на българските евреи в лагерите на смъртта и да спаси десетки хиляди животи.