EVN: Подавайте жалби преди да си платите тока

Новините

26-02-2013, 13:55

Автор:

Велина Савова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ползваш ток - плащаш, не ползваш - пак плащаш

Кражбите на електричество за миналата година в Бургаско били за над 450 хил. лв.

За над 450 хил.лв. възлизат кражбите на ток само в Бургаски регион за изминалата година, съобщиха от EVN по време на извънредна пресконференция свикана от дружеството по повод масовото недоволство от високите сметки.

Представителите на австрийката компания обаче не уточниха по какъв начин се разпределят загубите в баланса на дружеството.

По време на пресконференцията присъстваха и недоволни от завишените си фактури граждани. По думите им самите служители на енергоразпределителя са тези, които манипулират електромерите срещу сумата от 400 лв.

"При нас няма такива сигнали, но при всички положения ако едно техническо средство се манипулира, ние няма как да не разберем", обяви Петър Костадинов от EVN.

По думите му и според разчетите на фирмата за периода от края на месец януари до началото на февруари консумацията на ток била с 10% по-малко, като средното потребление на бургазлии е на стойност 79,60 лв.

Костадинов обяви още, че към момента от високите сметки за ток са се жалвали 1070 бургазлии, като 15 от жалбите били намерени за основателни, 530 обаче все още не са разгледани. От дружеството призоваха всички, които имат съмнения за надписана сметка да входират сигнал още преди да са платили фактурата си и увериха, че всеки един сигнал се проверява индивидуално. Според представителите на австрийската компания обаче сумите са реални като се има предвид по-големият отчетен период и завишената консумация по Коледа и Нова година.

Що се отнася до масовите протести и искания на недоволните от EVN обявиха, че  до този момент не били получили нито едно конкретно искане или предложение.

"Всеки един процент, всеки един показател или увеличение подлежи на корекции. Очакваме конкретни предложения", добавиха от дружеството.

Костадин Величков, член на УС на EVN обяви, че корекция в цената на тока може да прави само и единствено Държавният регулатор (ДКЕВР) и напомни, че именно той е вдигнал стойността на електроенергията с  13,5 % през месец юли.

Освен това тяхната печалба от всеки постъпил лев в компанията била едва 5,7 ст., останалите до 1 лв. се разпределяли между държавните дружества.