Лекари и синдикати на протест – спасяват Белодробна

Медиците търсят помощ от организаторите на националните митинги

Синдикати и лекари се вдигат на протест срещу решението на Общинския съвет за ликвидиране на Белодробна болница „Д.П. Кудоглу“ в Пловдив. Сградата на лечебното заведение бе извадена от активите му и предадена за разпореждане на кмета на община Пловдив. Това стана с решение на Общинския съвет от 28 февруари т.г.

„Решението бе прието набързо, бе внесено извънредно в последния момент, дори не успяхме да разберем, че ще се гласува“, казаха медиците. Те са огорчени от кмета Иван Тотев, който по думите им бързо забравил предизборните си обещания, че ще спаси болницата, дарена за обществено ползване от големия Димитър Кудоглу. „Ще стане същото както се унищожиха психодиспансерите. Психичноболните сега вървят по улиците. Защо се нарушава желанието на Дарителя?“, възмущава се Ганка Янева, лаборант с 35 годишен стаж и член на КТ „Подкрепа“. В началото на февруари от синдикатите поискаха свикване на тристранен съвет за пребазирането на болницата. „Многократно сме търсили официална среща с ръководството на общината, но досега няма такава“, добави Янева.

Синдикатите настояват за спешна среща с областния управител Здравко Димитров и искат от него той да върне взетото решение от ОбС. Ако това не се случи са готови да излязат на протест пред сградата на Министерството на здравеопазването. „Ще искаме съдействие и от организаторите на националните протести. На обществото трябва да стане ясно, че след глада, ще дойдат и болестите. Туберколозата е предимно заболяване на бедните“, аргументират се медиците. В Белодробна са останали да работят едва 6 лекари, 3 лаборанта и 10 сестри. Леглата са намалени от 143 на 90. Според решението на ОбС към УМБАЛ „Свети Георги“ ще бъде пренасочено само лечението на туберколозата – 35 легла. По думите на синдикатите всички останали белодробни заболявания като астми, хроничната белодробна болест остават без лечение. „Къде ще се приемат тези пациенти, къде се мести рентгена, микробиологията никой не казва“, възмутени са лаборантите и лекарите. „За пренасочване на персонала не се говори. 94 човека остават на борсата“, коментират още те.

Медиците разказват, че болните от туберколоза се увеличават. „Идват на тъпли. Всеки ден се налага да връщаме по 6-7 човека, защото не ни стигат леглата“, добавиха те.

Затварянето на Белодробна болница ще остави пациентите реално без лечение. Решението ще доведе до фатални последици за Пловдив и областта, алармират и синдикатите.

Според тях причината дейността на болницата да се ликвидира е атрактивното място на сградата и двора й. „Ще я продадат евтино. Вече се знае кой ще бъде новият собственик“, казаха синдикатите.