31 входа в София готови за саниране

Противно на очакванията, няма да се санират само панелки

31 входа в София са одобрени да бъдат санирани, а 8 са пред подписване.

Толкова са одобрените проекти по програмата за обновяване на големи жилищни сгради, съобщи заместник-кметът по строителството в Столична община Ирина Савина.

Тя уточни, че са подадени 41 заявления, като само 2 са отхвърлени, защото не отговаряли на изискванията. Останалите се оценяват в момента.

"120 000 лв. са отпуснати за обновяване на сграда в "Изгрев". Отделно гражданите трябва да осигурят още 100 000 лв.", обясни Савина.

Противно на масовите очаквания, няма да се санират само панелки.

По-голямата част от проектите, които са одобрени, са от централните райони "Оборище", "Средец", "Възраждане", "Триадица" и "Лозенец", а там сградите са тухлени.

При енергийното обновяване ще се подменят дограми, ще се слага изолация на стените, на покрива, ще се сменят щранговете за водата, а в някои случаи и за парното. Тръбите за парно в старите сгради са вертикални и минават през етажите. При санирането те ще бъдат монтирани хоризонтално – по пода или по стените.

По време на ремонта обаче хората няма да могат да живеят в домовете си, коментираха архитекти. След монтирането на хоризонталните щрангове за парно абонатите ще могат да сключват индивидуални договори с "Топлофикация - София". Освен това ще имат един топломер на входа на жилището а не по радиаторите. Така сметките за парно ще са много по-точни.