Любо Ганев сменя Нейков

Най-доброто от печата

06-03-2013, 05:55

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Служебният кабинет с три вицета, Плевнелиев пресява 40 министри

Любо Ганев може да се окаже звездата на служебния кабинет. Той е най-вероятният нов министър на спорта. Легендарният ни волейболист води разговори с президента Росен Плевнелиев и не е отказал. "Стандарт" го потърси за коментар, но Ганев не вдигаше телефона си. Ако заеме креслото на Свилен Нейков, шоуменът ще счупи поне един рекорд. Той ще стане най-високият министър в историята на България със своите 210 сантиметра.
Над 40 имена за министри пресява в момента президентът Плевнелиев, съобщиха за "Стандарт" източници от "Дондуков" 2 минути след като ДПС върна третия мандат за редовно правителство. А държавният глава потвърди курса за избори на 12 май. Най-рано на 13 март той ще назначи служебния кабинет, ще разпусне 41-ото НС и ще насрочи вота.
Посланикът ни в Швейцария Меглена Плугчиева и Румяна Кючукова, член на борда на директорите на Световната банка, остават най-коментираните варианти за премиер. И двете обаче не са дали окончателен отговор. Плевнелиев преговаря с над 10 души, съобщиха от екипа му. И допълниха, че е желателно бъдещият министър-председател да отговаря на профила: консенсусна фигура, за предпочитане икономист с академичен опит. Също така - да не е свързан с работодателските организации и с политическия елит, предизвикал протестите на улицата. Сред спряганите имена е и проф. Гарабед Минасян от Икономическия институт на БАН. Той е бивш член на управата на БНБ. Плевнелиев продължава да разговаря и с омбудсмана Константин Пенчев като човек, на когото и политици, и протестиращи имат огромно доверие.
Трима вицепремиери ще има служебният кабинет - икономически, социален и по еврофондовете, обяви Росен Плевнелиев вчера. Финансовият министър по презумпция казва "не", затова над него трябва да има някой, който да работи за растеж и да казва "да"
мотивира се президентът. За икономически вицепремиер вече се завъртяха имената на президентския съветник Евгени Ангелов, на шефа на Стопанската камара Божидар Данев и на председателя на Българската фотоволтаична асоциация Никола Газдов. Не са ме канили, но и не бих приел, отсече Данев. От няколко места вече чух подобна информация, но не са разговаряли с мен, каза и Газдов.
Вместо силов служебното правителство ще има социален вицепремиер, така ще бъде поставен като приоритет най-наболелият проблем - по-високи доходи и заетостта, обясни Плевнелиев.
За социален вицепремиер се спрягат двама експерти - бившият управител на НОИ Йордан Христосков и съветничката на Плевнелиев по заетостта Деяна Костадинова. Христосков казал, че ще отговори, когато разбере името на премиера. За поста първо бил поканен социалният министър на Костов - Иван Нейков, тачен и от синдикати, и от работодатели, но той отказал. За еврофондовете все още се търси кандидат, като постът е обсъждан с Плугчиева.
За всяко кресло Плевнелиев преговаря с от трима до петима кандидати. За строителен министър се спряга името на настоящия пътен шеф и признат от гилдията експерт Лазар Лазаров. Браншът обаче се притеснява от подобна рокада заради важността на пътното ведомство за довършване в срок на големите инфраструктурни проекти.
Две имена се въртят за транспортен шеф. Това са сегашният зам.-министър Кристиян Кръстев и на бившия шеф на Национална компания "Железопътна инфраструктура" по времето на НДСВ Димитър Гайдаров.
Все още не са ясни служебните министри на отбраната и на вътрешните работи. За тях се споменават само съветниците на Плевнелиев ген. Стоимен Стоименов и
бившият шеф на ДАНС Цветлин Йовчев
И двамата обаче категорично отричат.
Шефът на патентното ведомство проф. Камен Веселинов, бивш ректор на Техническия университет, може да се окаже новият образователен министър. Ексректорът на СУ проф. Боян Биолчев призна, че е получил предложение, но отказал. За културата в коридорите на властта се говори само за президентския съветник проф. Кирил Топалов.
Най-любопитна се оказа надпреварата в спорта. Освен Любо Ганев за креслото на Свилен Нейков са били харесани още Йордан Йовчев, Илиана Раева, Мария Гигова и проф. Цено Ценов, шеф на европейската борба. "На този етап изключено. Със сигурност няма да съм аз", сподели гимнастикът. "Цял ден ме търсят с този въпрос, но никой нищо не е говорил с мен", заяви Илиана Раева. "В Израел съм, не съм търсена", сподели Мария Гигова. "Само жена ми ме покани, но на опера. Дори и там не мога да отида. Нямам апетити към подобен пост", заяви професор Ценов.