5 типични грешки при лечението на хрема

Най-доброто от печата

06-03-2013, 06:08

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Не всяко домашно лечение е полезно

Много хора лекуват хремата и не твърде високата температура с горещ чай или просто чакат те да преминат от само себе си, забравяйки, че неправилното или небрежно лечение може да задълбочи заболяването. Прекарваме болестта “на крак”, а би трябвало да лежим в леглото. Продължаваме да ходим на работа, да се занимаваме с домакинството.

Ако настинката се лекува правилно и навреме, тя може да премине за 2-3 дни. Но ако сте твърде немарливи към своето здраве и все още неоздравели сте отишли отново на работа, вероятността да настъпят усложнения на заболяването силно нараства.

Не бъдете небрежни при употребата на лекарства
Често, за да заглушим болестта, сме готови да взимаме всичко, което ни е под ръка. Статистиката показва, че ако човек приема едновременно два медикамента, рискът от тяхно непредсказуемо взаимодействие нараства с 10%, а при три – с цели 50%. Така че колкото по-малко видове лекарства приемате, толкова по-безопасно е лечението. Много от най-популярните препарати премахват само симптомите на простудата, т.е. намаляват температурата и болката, но не отстраняват причината за заболяването.

Четете инструкциите
Лекарствата действат по различен начин на отделните хора. Ако след приемането на определен препарат, се появи сърбеж или обрив и не прекратите неговото приемане, се създават предпоставки след 2 –3 месеца да получите шокова реакция.
Например хората, страдащи от астма, не трябва да приемат аспирин и аналгин, защото те могат да предизвикат спазми на бронхите. Парацетамолът пък е противопоказен за хората с увреждания в черния дроб (хепатит, холецистит). В инструкциите към всички препарати следва да са посочени и сроковете на безрецептурно приемане, които в никакъв случай не бива да се превишават.

Взимайте антибиотици, само ако е наистина нужно
Различните изследвания показват, че в 20-50% от случаите назначаването на антибиотици при остри респираторни заболявания не е оправдано. Безсмисленото и безконтролно използване на този тип медикаменти е опасно с това, че основните щамове на възбудителите стават по-устойчиви към тях и когато антибиотикът действително е необходим, той вече не действа.
Антибиотиците са задължително необходими при ангина или възпаление на белите дробове, но те трябва винаги да бъдат предписани от лекар.

Не всяко домашно лечение е полезно
Често при настинка се препоръчва гаргара с лайка или невен, които наистина са доста ефективни. Но при наличие на алергия към цветния прашец, тези средства само засилват болката в гърлото. Важно е да имате правилно поставена диагноза. Може да си мислите, че имате “просто” кашлица и да я лекувате по начин, който е противопоказен, например ако сте развили пневмония.

Внимание! Ако лекувате настинката с домашни средства и след 2-3 дни не почувствате подобрение, задължително потърсете лекарска помощ.