Всеки месец – празник в община Марица (СНИМКИ)

Животът

14-03-2013, 13:56

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Сезонът на фестивалите стартира на 25 март в Скутаре

Четири фестивла ще се проведат през идните месеци в община Марица. Веселбите са част от проекта: „Пътуваща сцена среща културните традиции от Европа и Марица” по Оперативна програма „Регионално развитие”. Това съобщи заместник-кметът на общината Гергана Титюкова.

Първото събитие е празника на община „Марица“. Той се провежда на 25-ти март - „Благовещение“. По програма събитието ще започне в 9:30 в центъра на село Скутаре. В него ще се включат 630 участнции и представители на 17 читалища. Ще се отслужи водосвет, ще се проведе турнир по футбол и бягане и ще бъдат наградени деца-таланти. Ще бъде реализирана и фотоизложба с участниците в курсовете по фотография, която ще представи забележителностите на общината, посочи Дима Стойчева, координатор по проекта.

Етнофестивал „Пеем, танцуваме и живеем заедно“ ще се проведе на 8 април в село Маноле. Той е посветен на Международния ден на ромите. В него ще участват местни ромски фолклорни групи. Преди това обаче ще трябва да минат кастинг. За да се класират, формациите трябва да покажат уменията си на вечери на таланите. Три такива събития се организират в различни населени места между 26 и 28 март. Наред с това ще се проведе конкурс и за Мис и Мистър ромска пролет. На кандидатите ще бъдат направени фотосесии, които ще бъдат публикувани на сайта на общината и посетителите ще могат да гласуват.

Тридневният фестивал „Ние познаваме културата на Европа“ пък ще се проведе от 9-ти до 11-и май. Първият ден на празненството ще бъде в Граф Игнатиево. Там деца от две възрастови категории до 7 и между 7 и 14 години ще участват в конкурс за популярна песен. На следващия ден в Бенковски пък ще се проведе конкурс-спектакъл, който ще представи традиционни носии и ритуали на народите от ЕС. В него ще участват деца от всички населени места в общината, които вече подготвят своите обекла. На 11-ти пък в Радиново ще се проведе конкурс за изработка на сувенири, облекла и аксесоари от екологични материали. Като гости се очаква да присъстват представители на посолствата на страните-членки на ЕС у нас.

Последен по ред е съборът за автентичен фолклор „От извора”. Той ще се проведе на 22 юни в село Труд. Освен фолк програма там ще се проведе и специална дискусия. Тя ще събере ръководителите от фолклорни ансамбли от цяла България и чужбина, които да обменят опит и добри практики за съхраняване на народното изкуство. По този повод ще бъде издаден сборник, който ще бъде разпространен сред читалищата в страната.

Всички събития ще се предават пряко онлай на сайта на общината. Стойността на проекта е  435 690 лева, като близо 360 хил. лева са съфинансирани от Европейския фонд за регионално развитие, а 42 309 лева са от националния бюджет. Община Марица допринася с 21 155 лева и 12 600 лева допълнителен собствен финансов принос.