Кръв, насилие и жертви. Лицето на ужаса в Сирия

Почти всички сгради са разрушени, хората масово напускат страната, децата се бият с войниците, жените се крият от изнасилвачи

Хамза току-що навърши 6 години - възрастта, в която да тръгне на училище и да играе с приятелите си. Но войната в Сирия решава друго за него. Хамза се сражава всеки ден редом с баща си, един от командирите на Свободната сирийска армия в Хама.

"Башар Асад разруши нашето минало и нашето бъдеще със своите снаряди. Всички трябва да се бием, ако искаме да го свалим от власт", обяснява бащата на момчето.

Според доклад на неправителствената организация "Спаси децата" сирийските деца и жени са най-големите жертви на конфликта, който разкъсва страната, тъй като психологическият травматизъм се прибавя към физическото насилие.

Всяко пето училище в Сирия е разрушено, а останалите са убежища за бежанци или военни бази. Децата се сблъскват с постоянен глад. Армията обстрелва хлебарниците в зоните, контролирани от опозицията и принуждава жителите да бягат. Правителствените войници, както и бунтовниците взимат на прицел цивилните. Насилието на армията на режима е насочено предимно срещу жените и децата.

Ахмед е на 14 години и е прекарал няколко седмици в затвор в Хомс. Няколко пъти на ден военните го измъчвали, за да им съобщи информация за братята си, членове на ССА.

"Гориха ръцете ми с цигари и ми натискаха главата във ведро с ледена вода, докато започна да се задушавам. Подиграваха ми се и казваха, че ще ме направят мъж", разказва Ахмед.

След това той напуснал Сирия със семейството си и сега е в Ливан. Но е запазил спомените за всички ужаси, които е видял, образи и картини, които му пречат да спи, да живее нормално.

Всяко трето дете в Сирия е било бито или е било мишена на стрелба. Две трети от анкетираните деца признават, че заради конфликта са разделени от членове на семейството им. Всяко трето дете се е сблъскало със смъртта на един или на няколко близки.

Друга опасност за тези деца е изнасилването. В повечето конфликти над половината от жертвите на изнасилванията са деца. Сексуалното насилие засяга и много жени. Много от тях са нападани на обществени места или в дома си, главно от въоръжени мъже. Тези изнасилвания, понякога колективни, са ставали често пред очите на членове на техните семейства.

За да се предпазят момичетата, които понякога са много млади, семействата организират уредени бракове. Нура, която живее в района на Хомс, има дъщеря на 17 години. Омъжват я за неин братовчед, за да има кой да я пази от насилниците.

Въпреки тази катастрофална ситуация има опасност, поради липса на финансова подкрепа от международната общност, УНИЦЕФ да прекрати операциите си, целящи спасяването на човешки животи в Сирия.

Досега само 20 процента от 195-те милиона долара, необходими за фонда, са събрани.