Депутати масово на борсата

Най-доброто от печата

21-03-2013, 06:25

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

1100 лв. помощи за безработни депутати

Всички те ще получават максималното обезщетение - 1200 лв. месечно

Доскорошните депутати масово се регистрират като безработни на борсата. Засега най-много са от ГЕРБ, показа проверка на "Труд".

Всички те ще получават максималното обезщетение - 1200 лв. месечно, тъй като са били осигурявани на над 2000 лв. брутна заплата. Държавата ще ги подпомага между 6 месеца и 1 година в зависимост от трудовия им стаж.

Депутат от ГЕРБ, пожелал, анонимност, съобщи, че ръководството на партията е посъветвало повечето бивши народни представители да се регистрират в бюрата по труда, за да имат законни доходи по време на предизборната кампания.

Така на практика държавата ще плаща на тези активисти, докато работят за ГЕРБ. Величка Шопова и Зоя Георгиева от ГЕРБ вчера събраха очите на безработните, като чакаха заедно с тях на опашка, за да се регистрират в бюрото по труда на ул. “Чернишевски” 11 в Пловдив.

“Имам над 25 години непрекъснат трудов стаж, а преди да бъда избрана за депутат, работих осем години в частно издателство към английския в. “Дейли мейл”. Когато влязох в парламента, напуснах хубава работа. Сега съм принудена да си търся нова”, коментира Шопова. Колежката Георгиева за последно е работила през 2009 г. в частна фирма, но никой не пази мястото й там.

Доскорошната депутатка от ГЕРБ Вяра Петрова заяви пред “Труд”, че също отива на трудовата борса.

“По принцип смятах да започна работа в предприятието, където работех преди, но то е сезонно и затова смятам да се регистрирам”, каза Петрова, която е от Карнобат.

Бившият депутат от ГЕРБ Румен Данев вече се е регистрирал като безработен. Преди да стане депутат, той беше в ръководството на местния клон на Банка ДСК в Хасково.

“Не виждам нищо странно и срамно. Бившите депутати са като всички български граждани. Регистрирах се най-вече, за да не губя стаж. Аз винаги съм разчитал само на заплата и затова ще ползвам борсата”, допълни Данев.

Той смята да се води безработен поне до изборите, защото през това време ще работи за кампанията на ГЕРБ. “После пътища и възможности много”, каза Данев.

Доскорошната народна представителка от ГЕРБ в Търговище Лили Боянова също е побързала да се регистрира, научи “Труд”. Тя обаче не вдигна телефона си, за да потвърди.

Румен Такоров от БСП призна, че ще се нареди на опашката в бюрото по труда в понеделник. Дотогава ще се консултира с юристи дали му се пази мястото като зам.-кмет на Търговище.

Ердоан Ахмедов от ДПС е в същия казус като Такоров. Ако не му се “отвори парашутът” в община Омуртаг, ще се впише като безработен.

Захари Георгиев от “Коалиция за България” също се е регистрирал в бюро по труда в Пловдив, издадоха негови съпартийци. Той е инженер. Не беше открит за коментар.

Затова пък Тунджай Наимов от ДПС обяви, че ще се впише в армията на безработните днес. Той е агроинженер и се оплака, че не може да си намери работа.

Сред бившите народни представители има разнобой кога точно са били освободени от работа и кога им изтича срокът за регистрация на борсата. Някои смятат, че датата е 20 март, а други - 25 март. Ако закъснеят да се впишат, обезщетението им за първия месец ще бъде намалено.

От най-голямото бюро по труда в София - “Изток”, казаха, че при тях още няма регистрирани депутати, но ги очакват в близките дни.