Да не допуснем да увисне "висящото кафе"

Мисия София

25-03-2013, 09:00

Снимка:

Facebook

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Нова акция: Висящ хляб

"Висящо кафе" на 6 места в Бургас

Инициаторите на каузата твърдят, че злоупотреби ще има, но обществото ще ги изолира

Инициаторът на благотворителния жест "висящо кафе" Ален Попович е убеден, че ще има злоупотреби с каузата с платените предварителни продукти, но призова обществото да осмее такива прояви, за да ги изолира.

"Добрият жест се контролира трудно. Българите обаче са добри хора, а успехът на инициативата зависи от гражданите", заяви той в bTV.

"Когато някой поиска "висящо кафе", недейте да му наливате в пластмасова чаша и да го отпращате навън. Инициативата има за цел да накара хората в нужда да се почувстват част от обществото", подчерта Ален Попович.

Той създал инициативата във Facebook в петък, ден след като идеята хрумнала на него и група приятели по повод разказа на българския писател Калин Терзийски и годишнината от смъртта на италианския поет и сценарист Тонино Гуера.

До момента над 16 хиляди хиляди са подкрепили каузата в социалната мрежа, десетки заведения и магазини също прегърнаха идеята.

"Обществото, което умее да помага на себе си, има бъдеще", категоричен е инициаторът. Той уточни, че в момента се работи да бъдат осигурени обозначителни стикери за местата, които участват в проекта.

Според идеята касовата бележка за платения "висящ" продукт ще се издава при плащането, но ще се дава на човека, който го получава.

Иван Страхинов, който работи в малко заведение за бързо хранене в София, разказа, че той неведнъж е правил дюнер за хора в нужда и преди началото на инициативата.

"Хората, които имат нужда, си личат. Дрехите, начинът, по който се отнасят, показват, че имат нужда", обясни младежът.

Първото "висящо" кафе в София е било продадено още в петък в кафенето на Мина Иванова. След като решила да участва в инициативата, едно момиче си поръчало "висящо кафе".

"После дойде един човек с бебе от квартала, който често ни посещава, и ние му го подарихме. Той много се зарадва", спомня си Мина.

По думите й, много хора нямат пари за удоволствието да пият кафе, без да са просяци.

"Някои хора си броят стотинките, за да пият кафе. Как да му вземеш парите", казва Мина.

"Зад инициативата всъщност стои идеята за общуването", допълни я Ален Попович.