Ромските ни булки впечатлиха "Вашингтон пост"

Общество

26-03-2013, 17:30

Снимка:

Bulgariautre.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кризата тръшна и ромските булки

Измежду циганската музика и недотам елегантния флирт, семействата търсят най-добрата "оферта" за децата си, разказва изданието

Пазарът за булки в България представлява нещо като училищна забава с родители. Състои се два пъти годишно в Стара Загора. Разликата обаче се изразява в пресилената подготовка на младите момичета. Те знаят как трябва да изглеждат, за да привлекат очите на колкото се може повече момчета, потенциални техни съпрузи, пише "Вашингтон пост".

Пазарлъците се провеждат от родителите, скришом от девойките.

Измежду циганската музика и недотам елегантния флирт, семействата търсят най-добрата "оферта" за децата си. Женихът със завидно богатство, носи бонус точки.

Повечето роми, познати като калайджии, преживяват от бакърджийство. Сред тях е широко разпространено да спират момичетата от училище, щом навършат 15 години. Това е възрастта, в която девойките "стъпват" на "пазара за булки".

Момичета и момчета яростно поклащат бедра върху и около автомобилите, които са надули проглушително музиката. Девойките са облечени в ярки цветове, минижупи, лъскави накити. Носят грим и високи токчета. Момчетата показват мускули през прилепнали фланелки и тесни дънки.

Някога "Пазарът за булки" се е провеждал в кално поле, близо да пазар за коне, но полицията го изместила в града. Преди бъдещите булки стояли на сцена с ухажор, състезаващ се за ръката им. Но тези дни са минало.

Сега флиртът води до преговори. Ако отношенията между младоженците се затоплят, родителите почват да преговарят каква ще е цената на булката. Цените варират от 5 000 до 10 000 лв, но за по-красива булка с повече ухажори мизата може да скочи.

Тези пари отиват за сватбена рокля и разточителните пирове след сватбата. Някой обясняват, че това е цената, която семействата са склонни да платят за да осигурят на синовете си девица. Ако се окажат излъгани, то парите им трябва да бъдат върнати, разказва още "Вашингтон пост".