От Крайслер подслушвали политици и бизнесмени

Най-доброто от печата

29-03-2013, 05:45

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Зад схемата седял лично Цветанов

Анонимен доклад с данни за скандална схема, по която по заповед на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов незаконно са подслушвани политици, бизнесмени, магистрати, общественици и лидерите на протестите, е пристигнал на "Позитано" 20. За операциите е използван сив ван "Крайслер Вояджър", с който група за подслушване от МВР се придвижвала до дадено лице.

За доклада съобщи лично соцлидерът Сергей Станишев, а по-късно предаде данните на главния прокурор Сотир Цацаров. Обвинител №1 бил впечатлен от конкретиката и му обещал да направи проверка.

"Информацията е дълбоко смущаваща. Ако се окаже вярна, ще означава български "Уотъргейт", обяви Станишев и изрази надежда данните да не са истина. За доклада обясни: "Той не е подписан, но е от някой, който съобщава, че е служител на МВР."
Подслушването е траело през

целия мандат на ГЕРБ

- от есента на 2009 г. до края на февруари т.г. Според неподписания доклад в списъка "за следене" са попаднали президентът (2002-2012 г.) Георги Първанов покрай създаването на "Движение АБВ"; президентът Росен Плевнелиев при съставянето на служебния кабинет; лидерът на ДСБ Иван Костов - в периода, когато е критикувал Цветанов; лидерът на "Атака" Волен Сидеров, след като се обърна срещу ГЕРБ; Ахмед Доган, когато бе разследван за "Цанков камък"; Сергей Станишев - подслушван неколкократно; бившият министър на финансите Симеон Дянков, чиито разговори били следени периодично; еврокомисарката Кристалина Георгиева - при последното посещение в България; председателката на Съюза на съдиите Нели Куцкова и Йонко Грозев от Българския Хелзински комитет (сега в "Движение България на гражданите - б.р.).

Подслушвани били и бизнесмените Гриша Ганчев, Иво Прокопиев, Георги Гергов, Цветелина Бориславова, Красимир Гергов, Миньо Стайков.

Зад схемата седял лично Цветанов, който създал група за подслушване в системата на МВР и посочвал кой да бъде следен без искане за СРС и без съдебно решение, твърди Станишев. Според доклада групата е работила под ръководството на шефовете на Специализираната дирекция "Оперативно-технически операции" (СДОТО) - първо Цветан Иванов, а после Камен Костов и Сергей Кацаров.

"Ръководител е И. Ш., а с техниката работят Й. К., Д. А., Х. Д. и К. Д. Тук казвам инициалите, но в сигнала до мен са изписани имената", обясни Станишев. Той прочете и каква е била схемата - чрез мобилните оператори се проверявало какви номера има лицето "Х" и към коя клетка на оператора е свързан телефонът. Екипът е разполагал техниката на място и разговорите

били "под контрол"

При всяка операция се сменяли регистрационните номера на крайслера.
Три часа по-късно бившият МВР шеф Цветанов направи изявление: "Заявявам категорично, че Станишев лъже. Няма доза истина в казаното от него." Цветанов каза, че няма да влиза в обяснителен режим и отказа да отговаря на въпроси.
"С днешната серия лъжи от Станишев, която постави началото и тона на предизборната кампания, е очевидно, че БСП ще разчита отново на компромати

анонимки и черен пиар

ГЕРБ няма да се включи в подобен сценарий", каза Цветанов. "Очаквах повече мъжество от лидера на европейските социалисти", допълни той. И призова партиите да запазят неутралитета на институциите, а не да ги ползват като инструмент в кампанията.
Лидерът на ДПС Лютви Местан не изключи възможността твърденията за незаконно подслушване да се окажат достоверни, понеже ГЕРБ използвали в пъти повече СРС-та, а натискът върху политическия опонент бил в стила на бившите управляващи.
Лидерът на ДСБ Иван Костов пък каза: "Нямам основания да вярвам на Станишев, още повече че знам, че съм бил подслушван и от БСП. Аз съм публична личност и моите телефонни разговори са също публични." И с пошегува: "Не съм човек, който поръчва убийства по телефона." Даниел Вълчев от ръководството на "Движение България на гражданите" заяви пред Би Ти Ви, че подслушването е извършвано по нареждане на Бойко Борисов, защото нищо в държавата не е ставало без негово знание.

Премиерът: Неприемливо е

Всяко доказателство за практика на подслушване ще срещне изключително силен отговор от моя страна, заяви Марин Райков пред Би Ти Ви. Той обясни, че подслушването е тотално неприемливо.

"Говорих с главния секретар на МВР Калин Георгиев, който ме увери, че не съществува такава практика. Бих искал да видя резултата от проверката на прокуратурата", допълни Райков.