Цветанов и Станишев гуша за гуша: Кой е слухтял политици със СРС-та

Бившият МВР шеф обяви, че ако данните на червения лидер са верни, ще напусне политиката завинаги

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов обеща да "затвори" зад себе си вратата на политиката и да се извини публично на целия български народ, ако се докаже, че е нареждал подслушвания извън закона.

Информацията, която вдигна адреналина на шефа на предизборния щаб на ГЕРБ и го накара да слезе от централата на партията до студиото на bTV, беше изнесената от лидера на БСП Сергей Станишев, който посочи конкретни имена на "слушани" политици – Георги Първанов, Росен Плевнелиев, Иван Костов, Ахмед Доган, Волен Сидеров, Симеон Дянков, Кристалина Георгиева и самият Станишев.

Неколкократно отречената информация от страна на Цветанов доведе до въпроса дали следите към подобни действия не са били прикрити.

Бившият вътрешен министър обаче отвърна с реторично питане: "Вие да не мислите, че МВР е плод и зеленчук и разграден двор. Заявявам категорично, че подслушване, разпоредено по времето докато аз бях вътрешен министър, не съм правил, защото знам законите".

Лице в лице с опонента си, Цветанов опита да бъде по-конкретен с контрааргументите на твърдяното от соцлидера.

Той подчерта, че шефът на специалните служби СДОТО е лично назначение на предшественика му от БСП Михаил Миков.

"Аз как ще си позволя да наруша закона и да се надявам това да остане скрито? Освен това за първи път в 41-вото НС се въведе парламентарен контрол на тази служба", каза още Цветанов.

Той попита Станишев дали като лидер на политическа формация, както и на европейските социалисти, би се извинил и на свой ред и би се оттеглил от политиката, ако се окаже, че внесената от него в прокуратурата информация не е вярна.

Станишев от своя страна подчерта, че просто е изпълнил своя дълг, тъй като такъв важен и тревожен сигнал нямало как да остане неоповестен.

"Има неща в този сигнал, които са проверими, нека прокуратурата да го направи. Ако има неща, които не са точни, ще се извиня, разбира се", обяви лидерът на Столетницата.

Посочвайки се с пръст двамата си припомниха и вече позабравени обвинения – Станишев припомни на Цветанов как обявил за убийци лекари от Горна Оряховица заради медицинска грешка, а бившия вътрешен министър размаха пред лицето на опонента си скандала с парите за българския PR "Хохегер", при който "голям процент от тези 3 млн. лева прибра вашата приятелка и спътница в живота", завърши той.

Макар и бурен, скандалът между двамата приключи с... ръкостискане.