"Кечър" джитка по мегдана

Експерти потвърдиха: МВР и ДАНС имат коли за подслушване - "кечъри"

ДАНС разполага с автомобили, които могат да извършват подслушване, подобно на описаното в анонимния сигнал на лидера на БСП Сергей Станишев. Това потвърди пред bTV Валентин Петров, който е бивш главен секретар в МВР.

По думите му, те се наричат "кечъри" и са обурудвани с апаратура, която може да прихване до няколко телефонни абоната от сравнително близко разстояние.

Специалистът по сигурност Иван Бояджиев от Дирекцията "Оперативно-техническа информация" уточни, че за извършване на такова подслушване е необходим предварителен физически достъп до помещението, в което се намират "прихванатите" лица. Според него с такива коли разполагали частни фирми.

Бояджиев обясни, че МВР разполага с автомобили с антени, но те имали не подслушвателни функции, а се използвали за блокиране на сигнали по време на кортеж. Те са марка "Мерцедес" и струват по 250 000 лв.

Бившият главен секретар на МВР подчерта, че в разговора за подслушването трябва да участват и експерти от ДАНС, които са най-компетентни по въпроса.

Той не потвърди, но и не отрече, че марката на техните коли за подслушване е "Крайслер", както е посочено в сигнала до Станишев.

Следите остават

Според Валентин Петров всяко престъпление оставя следи и може да бъде разкрито. В случая с подслушванията, по думите му, дори техниката да не пази следи, те могат да бъдат открити при съответния мобилен оператор.

Той смята, че хипотезата за нерегламентирано подслушване съществува.

"Електричеството може да бъде използвано за спасяване на човешки живот, но и за електрически стол", коментира метафорично той, намеквайки, че експертизата на способните служители може да бъда използвана и за други цели.

Иван Бояджиев, от друга страна, е скептичен към тези твърдения заради твърде многото служители по веригата, които работят със специални разузнавателни средства.

"Може ли един министър да си позволи да нареди нерегламентирано подслушване, при условие че има толкова служители по веригата. Все някой няма да се съгласи без подписа на съдия", смята той.

Цветанов и Станишев на разпит

В ефира на bTV се включи и градският прокурор на София Николай Кокинов, който потвърди, че вече са разпитани всички служители, които имат някаква връзка с информацията от сигнала.

Прокуратурата ще разпита и бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, и лидера на левицата Сергей Станишев.

"Всичко по реда си", бе лаконичният му коментар на въпрос до какво са довели разпитите.

"Политиците могат да използват за политика всеки случай, прокурорите нямат това право", категоричен бе Кокинов.

Експертът Иван Бояджиев определи случая като "политическа бомба", с която "някой хързулна" Сергей Станишев преди началото на предизборната кампания.

Според специалиста по сигурността отговорни за това са не хора от политическите противници, а хора от вътрешните кръгове в БСП.