Стана като в "Джеймс Бонд"! Всичко се вижда, всичко се чува

Интернет сайтове предлагат медальони, часовници, телефони и дори лични документи с вградени камери и подслушватели

Вратовръзка, слънчеви очила или запалка – тези на пръв поглед безобидни аксесоари могат да се окажат шпионски устройства не само в криминалните холивудски филми, но и в родната действителност, след като вече втора седмица ни тресе скандала СРС-е и дебнем един Крайслер с антенки, който е ту тук, ту там и "подслушва".

В мрежата се предлага голямо разнообразие от устройства за шпиониране, пише в материал БТА и допълва, че за около 100 лева в нета може да се намери вратовръзка със скрита камера, а за 55 лева - в слънчеви очила.

99 лева пък струва "шпионска" запалка тип Зипо, която би накарала всеки мъж да се чувства като Джеймс Бонд. Около 35 лева струва такава химикалка.

Дори в копче за риза и в колан може да има таен уред за наблюдение, също и в кутия от безалкохолна напитка с вградена камера.

Сред най-продаваните продукти са ключодържателите и химикалките със скрита камера, защото са най-евтини, разказватонлайн търговци. Предпочитан артикул е и ръчният часовник със скрита камера. Популярни са също медальоните и баджовете за лични документи с вградени подобни устройства.

В днешно време дори и банята не е безопасно място, тъй като съществуват закачалки за хавлии и кърпи със скрита камера с датчик за движение и дистанционно управление, а за 105 лева - и кутия с хартиени кърпички, която скрива подобно устройство.

Обичайната в криминалните филми скрита камера в картина е "класика в жанра". Тя е 99 лева в интернет, но може да бъде заменена от "нововъведения" като шпионски стайни термометри или стенни часовници със скрита IP камера и възможност за наблюдение през смартфони и таблети.

Ако ревнивата половинка подари скъп мобилен телефон, получателят му не бива прибързано да се радва - между 400 и 700 лева струват телефони с вграден софтуер за подслушване. Компютърната мишка може да се превърне в шпионски атрибут, с който да подслушвате разговори в радиус от около 10 метра.

А срещу подслушвачите?

Детекторите за подслушвателни устройства, предлагани в сайтовете, струват между 25 и 530 лева. А професионалните такива откриват местоположението на всякакъв вид радиопредаватели за подслушване или видео наблюдение. Заглушители също се предслагат в мрежата.

Продажбата в интернет на такива устройства не се санкционира от родния закон. Отговорността за това как ще ги използват е на купувачите. Това е като да си купиш нож от магазина, зависи за какво ще го използваш - да режеш хляб или за нещо друго, обясни представител на онлайн магазин.