"Кечър"-ите надават ухо и слухтят до 64 GSM-а

Целта е да са незабележими и да не будят подозрение у гражданите

Oт 4 до 64 мобилни устройства могат да бъдат подслушвани едновременно с всяка от колите, с които разполагат службите за сигурност у нас.

Целта е да не будят подозрение и да остават незабелязани на пътя, твърдят бивши служители от СДОТО (Специализираната дирекция за оперативно-технически операции) на МВР.

ДАНС разполага с автомобили, наричани "кечъри", оборудвани със специална апаратура, с която могат да бъдат прихванати и подслушвани по няколко телефонни абоната в обсег от 150 до 500 метра, призна вчера и бившият главен секретар на МВР Валентин Петров.

Преди около 10 г., когато мобилните телефони започнаха да навлизат масово у нас, подобен вид специализирана техника струвала около 1,5 млн. евро.

В момента обаче цената е паднала драстично, като сравнително добри модели могат да се открият и за около 100 000 евро.

Освен за подслушване, множество частни фирми предлагат и услуги за неутрализиране на подобни устройства в дома, офиса, автомобила и мобилния телефон.

Поредният скандал по темата с подслушването се разрази в края на миналата седмица, когато в анонимен сигнал до лидера на БСП Сергей Станишев бе съобщено за сив "Крайслер" с многобройни антени на покрива, паркиран на "Позитано".

В подадения сигнал се споменава за нерегламентирано подслушване на редица политици, общественици и бизнесмени. Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов отрече обвиненията, като обясни че при подслушването на хора в МВР винаги остава следа и тя не може да бъде скрита.

Впоследствие градският прокурор на София Николай Кокинов потвърди, че вече са разпитани всички служители, които имат някаква връзка с информацията от сигнала. Предстои това да се случи и с лидера на Столитницата, а и с дясната ръка на Бойко Борисов