И Марин Райков си носи оставката в джоба

Най-доброто от печата

03-04-2013, 06:25

Снимка:

Иван Донов

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Областните управители с партийни функции – в отпуск!

6 956 890 българи с право на глас на вота на 12 май

Премиерът инструктира тубернаторите за предстоящите избори

Премиерът Марин Райков продължава традицията от предишното управление, когато министрите масово ходеха със своите оставки в джоба. На среща с областните управители вчера той даде да се разбере, че също е готов във всеки момент да представи заявлението си за напускане.

“Трябва да ви кажа, че ние винаги сме с оставката в джобовете си и не забравяме, че сме политически назначени”, заяви пред премиера губернаторът на Благоевград Костадин Хаджигаев. “Всички сме така, искам да ви утеша”, отвърнал премиерът, показва стенограмата от срещата, разпространена от МС.

Премиерът прие вчера губернаторите на ГЕРБ, за да ги инструктира за предстоящите избори. Той призова тези от тях, които имат партийни функции, или да излязат в отпуск през предизборната кампания, или да преосмислят ангажиментите си към политическите сили.

Правителственият шеф закъсня с близо 20 минути за срещата.

През това време губернаторите на майтап предложили областният управител на Смолян Стефан Стайков, като най-възрастен, да поеме ръководството на заседанието. С фоторепортерите, отразяващи началото на срещата, пък започнал шеговит разговор за скъпите им фотоапарати и служебните коли на управителите.

“Аз не държа вие да забравите кой ви е назначил, но искам да имате предвид кой е човекът, който очаква от вас да работите с него за успешното провеждане на тези избори” , каза Райков на областните. Те са обсъдили и задълженията и отговорностите на губернаторите за подготовката и провеждането на изборите.

Гостите уверили премиера, че обикновените граждани, за разлика от някои партии, не споделят притесненията, че вотът може да бъдат манипулиран. И са обещали на Райков, че ще се съобразят с апела му.

Областните управители се назначават от правителствата и естествено, сегашните са кадри и активисти на ГЕРБ. Трима от тях ще са водачи на местните листи на партията на Бойко Борисов: в Пазарджик - Дончо Баксанов, в Пловдив - Здравко Димитров, а в Разград - Валентин Василев.

Губернаторите се възползваха от срещата, за да запознаят премиера с най-належащите проблеми от регионите си. Областният на Смолян например поиска пари за потушаването на щети от бедствия в Родопите, както и да не се спира ремонтът на пътя за Пловдив, тъй като ако артерията стане непроходима, хората ще лягат по пътищата.

Зам. областният на Шумен Ивайло Илиев поиска средства за пътя от областния град до Велики Преслав, който не е ремонтиран от 20 г. А след като е ликвидиран единственият поминък в района - тютюна, надеждите на местните били само в туризма.
Райков обещава да проучи въпроса.

Губернаторът на Сливен Марин Кавръков пък призова премиера да се правят по-малко съвещания по оперативните програми с областните управи, защото нямало кой да вземе отношение по въпросите.

Райков го отряза и заяви, че няма да има хибернация (състояние на сън, б.р.), а темпото ще се увеличава.