БГ виртуални села впечатлиха Европа

Мисия Пловдив

05-04-2013, 13:33

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Италиански и испански общини черпят опит от администрацията на "Марица"

Служителите на италиански и испански общини черпят опит и познания от колегите си от община "Марица". В момента в Пловдив гостуват 8 кметове и техни подчинени от италианската община "Вобарно" и испанските "Сайент" и "Навас" по проект "Модернизиране на кариерното развитие на служителите от общинската администрация чрез учене през целия живот".

"Целта е да взаимстваме добри практики в работата за по-бързо и по-ефективно обслужване на гражданите", подчерта кметът на "Марица" Димитър Иванов. Над 100 служители от четирите общини ще могат да споделят опит. Конкретно от "Марица" почти всички ще пътуват до Испания и Италия и на място ще видят процеса на работа в чуждите администрации, каза за Plovdivutre.bg зам.-кметът Стефан Цанков.

Интересното в проекта е, че администрацията се обучава в интернет на 4 езика, за което всеки служител на четирите общини ще получи европейски сертификат за придобити умения. Това, което ще остане след проекта е, че през този уеб базиран портал служителите ще водят постоянна комуникация. Не става дума само за кметовете, но и всички дирекции по конкретни казуси. "Именно постоянната обмяна на опит ще е устойчивостта на проекта", допълни Цанков.

По думите му служителите оценят интернет обучението положително, защото могат директно да комуникират с колегите си от Испания и Италия.

Оказва се, че испанците и италианците са впечатлени от създаването на урбанизираните територии за индустриални зони. Община Марица е намерила начин да скъсява времето за издаване на строително решение – това е възможно в рамките на седмица.

Цанков разказа, че навсякъде в Европа процедурите са подобни, но решението за урбанизиране на територия пести време. "Например една поляна – празно пространство – Общинският съвет на "Марица" я гласува като виртуално село. В момента, в който дойде инвеститор, той не минава през дългите процедури на промяна на предназначението, смяна на статут на земята. Това обикновено отнема от 6 до 8 месеца. Ние директно му издаваме виза за проектиране благодарение на виртуалните села", уточни зам-кметът.

Така в рамките на две седмици инвеститорът може да започне с проекта си. Испанските и италианските партньори на общината смятат да взаимстват именно този начин за издаване на строителните решения.