Издигаме средновековни църкви наново

Региони

12-04-2013, 17:54

Снимка:

wikipedia

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

За модерното решение съобщи в Шумен проф. Николай Овчаров

Две преславски църкви от 9-ти век, които сега са на основи, ще бъдат издигнати до 3,5 - 4 метра по революционен за България метод - с използване на триплекс.

Материалът представлява многослойно ламинирано стъкло с безцветна смола в него за здравина и пластичност.

За модерното решение съобщи в Шумен проф. Николай Овчаров. Той работи в Преслав като консултант по европроекта "Векът на Цар Симеон оживява" на стойност 2,7 млн. лева.

Триплексовите надграждания няма да бъдат оставени прозрачни, а ще бъдат боядисани в цвета на оригиналните стари камъни. "Казват, че ще бъде много красиво, но в интерес на истината не е правено в България до този момент и при всяко положение ще бъде предизвикателство. Дори да се появят спорове трябва ли по този начин или не трябва, поне ще бъде една провокация към хората, които посещават", каза проф. Овчаров.

Човек ще може да види църквите, защото тези основи сега са потънали в земята. Овчаров поясни, че ако се окаже, че триплексът стои грозно, винаги може да бъде махнат, тъй като поставянето му не унищожава каменните конструкции отдолу.

Въпросните църкви са строени през IX-ти век от Борис-Михаил, непосредствено след покръстването. Намират се на около 50 метра една от друга.