Цветанов за СРС гейт: Нужни са доказателства, не предпоставки!

В края на март бившият МВР шеф обяви, че ако се докаже, че е разпореждал незаконно подслушване, ще излезе от политиката

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов призова досъдебното производство за скандала със СРС-тата да приключи, за да може едва след това - обективно да обоснове оценката си за изнесените днес от прокуратурата данни за подслушване.

"Предпоставки е едно, доказателство е друго", каза Цветанов, по повод констатацията на прокуратурата, че има редица нарушения в използването на автомобила за наблюдение.

По думите му е извършена една проверка в много кратки срокове и е образувано досъдебно производство спрямо длъжностни лица, които имат пряко отношение към контрола, който трябва да бъде осъществяван.

Цветан Цветанов призова партиите да спрат да използват прокуратурата като инструмент в предизборните си програми.

"Какво направиха те, за да променят този режим на работа на СРС, докато бяха управляващи? Имаше СРС, които бяха прилагани към кандидата за депутат Иса Бесоолу и тогава беше подслушван самият Лютви Местан. Тогава министър на вътрешните работи беше Михаил Миков", заяви той.

"Лидерът на БСП Сергей Станишев трябва да каже къде са докладите с гриф "класифицирана информация", които изчезнаха по негово време. Това са доклади и информация, която касае организираната престъпност на България. Нека Станишев каже - къде са тези доклади", настоя още Цветанов.

"Аз досега съм работил само и единствено, воден от интереса на българското общество, ръководен от върховенството на закона. Борил съм се срещу тежката организирана престъпност, която знам, че се е сраснала с част от политическата класа в България", отсече бившият вътрешен министър.

В края на март Цветан Цветанов обяви, че ако се докаже, че е разпореждал незаконно използване на СРС-та, той ще излезе от политиката и ще се извини на всички български граждани.

"Никога министър на МВР не е давал такива разпореждания. При подобни твърдения трябва да се заявяват много ясно какви са обвиненията, а не да се използва непроверена информация", обяви тогава бившият МВР шеф.

Bulgariautre.bg припомня, че днес от прокуратурата обявиха доклад, от който става ясно, че има възможности за нерегламентирано подслушване.

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че са открити редица нарушения във всекидневната  работа на слухтящия автомобил със СРС-тата.

Разследващите прокурори са открили, че са налице фрапиращи разминавания в пътните книжки на автомобила с техниката. Налице е и липсата на контрол върху експлоатацията на тази техника от отговарящите за нея длъжностните лица.

Освен това ръководен кадър от Специализираната дирекция "Оперативни технически операции" (СДОТО), е направил опит да осуети проверката, като е изтрил всички данни от автомобила.

От прокуратурата обявиха още, че срещу четирима шефове в СДОТО са образувани наказателни производства.