Незаконното подслушване - факт

Най-доброто от печата

16-04-2013, 07:45

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Опозицията-Цветанов вън от политиката

Условия за нерегламентирано подслушване, злоупотреби, порочни практики, драстични нарушения, липса на регламент и контрол в Специализираната дирекция "Оперативни технически операции" (СДОТО) на МВР. Това установи прокурорската проверка в службата.

Прокурорите ще проверяват и дали бившият министър Цветан Цветанов е нарушил закона, който му вменява задължение да контролира прилагането и използването на специални разузнавателни средства (СРС) от МВР.

Образувани са дела срещу настоящия шеф на СДОТО и двамата му предшественици. Отговорност ще се търси и от началника на отдел в СДОТО Радко Димитров, който унищожил информация, събрана с автомобил кечър и така саботирал проверката.

Тя бе наредена от главния прокурор Сотир Цацаров по сигнала на соцлидера Сергей Станишев за нерегламентирано подслушване на политици и бизнесмени. Докладът за ревизията в СДОТО за периода от 1 септември 2009 г. досега бе представен вчера от Цацаров, заместника му Борислав Сарафов, градския прокурор Николай Кокинов и неговия заместник Роман Василев.

По думите на Цацаров сигналът е на 2/3 верен. С резултатите от проверката по негово искане бил запознат и постоянният представител на Еврокомисията в София.
Прокурорите подчертаха, че изводите им не са за традиционното стационарно подслушване, а само за правеното от разстояние със специален автомобил и техника. "Ако информацията ни беше подадена по-дискретно, щяхме да имаме по-голям успех", обясниха те. (Станишев обяви на медиите какъв анонимен сигнал е получил и ден по късно го занесе на Цацаров - б.а.)

Засега не е ясно колко души са били подслушвани незаконно и кои са те. Кечърът е работил автономно - без да оставя следа в мобилните оператори. Отделно от 2009 г. досега МВР е искало от операторите общо над 115 хил. справки, каза Роман Василев. Сарафов разказа за

фрапиращи разминавания

между пътните книжа и записите от камерите в СДВР. Така например на хартия на 15, 16 и 26 март кечърът трябвало да е в гаража си. Камерите обаче засекли, че е излизал. "Мога само да гадая какви задачи е изпълнявал", каза зам. главният прокурор. Обвинителите знаят точно къде е била колата, но засега няма да кажат. На други дати се разминават часовете, в които техниката е била из София.

Може би не е стигнало времето да се посегне и на записите от камерите на СДВР, предположи Цацаров.

Началникът на четвърти отдел в СДОТО Радко Димитров направил всичко възможно да попречи на проверката, разказа Сарафов. На 28 март, в деня, когато Станишев разказа пред медиите за незаконното подслушване, Димитров празнувал 50-годишния си юбилей. Почерпката в службата започнала още в 13,30 ч., но след края на работния ден се наложило да поработи. Заедно с други служители, които прокурорите не назоваха,

изтърбушили с отвертка

цял блок от системата на спецапаратурата и до 22,30 ч в кабинета му търсили къде е харддискът й. След като не го открили, Димитров се обадил на производителя, за да иска парола за достъп до информационната система.

В 7,58 ч на другата сутрин Димитров успял да изтрие всички данни от картите памет на системата и цялата събрана информация. Първоначално в разпита си той не споменал нищо за триене. А когато то било доказано от експертите, се оправдал, че техниката била претоварена и това наложило безпрецедентното до този момент изтриване.
Прокуратурата тепърва ще опитва да възстанови данните с помощта на експерти, включително и от фирмата производител на техниката.

Изтърбушената кола била идентична с тази от сигнала на Станишев, казаха от прокуратурата, без да коментират марки и модел. Соцлидерът говореше за сив ван "Крайслер Вояджър".

В страната на сенките

В днешния век на информацията едно такова мощно оръжие за прихващане на мобилни комуникации трябва да се пази не по малко строго от ядрените куфарчета, отсече Сарафов.