Експертиза търси изтритите СРС-та

Най-доброто от печата

17-04-2013, 07:34

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

МВР прави работна група за скандала с бръмбарите

Главният прокурор Сотир Цацаров ще назначи днес или утре експертиза дали изтритите записи на подслушвания могат да бъдат възстановени. Той обаче отказа да се ангажира в какви срокове може да се очакват резултатите от експертизата, която ще бъде направена от специалисти във фирмата, вносител на техниката. Цацаров не съобщи от коя година тя е в употреба, защото информацията е класифицирана.

 

„Това, което прокуратурата ще направи, е да препоръча незабавното създаване на правила в МВР, дори и с временна заповед, дори временни правила, но незабавно създаване на правила там, където такива няма”, каза Цацаров.

 

Вътрешният министър Петя Първанова заяви пред bTV, че ще създаде работна група, която да идентифицира къде са пропуските, за да се направят съответните промени. Тя гарантира, че няма незаконни подслушвания в служебното правителство.

 

Не смея да си помисля, че по времето на служебното правителство са извършвани нерегламентирани подслушвания, коментира и служебният премиер Марин Райков. Той е убеден, че разследването ще приключи в разумно време и припомни, че за неговата обективност вече са отстранени двама служители на МВР. Става въпрос за началника на служба СДОТО Сергей Кацаров и ръководителя на отдел 04 там Радко Димитров. След прокурорска проверка последният бе уличен, че е изтрил файлове със записи на подслушвания веднага щом разбрал, че лидерът на БСП Сергей Станишев ще носи сигнал на главния прокурор Сотир Цацаров на 28 март т.г. Срещу Кацаров, Димитров и бившите началници на СДОТО Цветан Иванов и Камен Костов, който в момента е шеф на сигурността на АЕЦ „Козлодуй” са образувани досъдебни производства в Софийска градска прокуратура.

 

Премиерът Райков обясни вчера, че няма впечатление да има доказателства за вина на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и допълни, че България е демократична държава, в която

 има презумпция за невиновност.  Райков посети ВСС в деня на отворените врати по повод празника на юристите в България  и стана първият министър-председател, отишъл на крака при съдебните кадровици. Пред тях той каза, че властите у нас помежду си са в диалог, както и че самоличността ни като европейска държава минава през ефективното функциониране на независима съдебна система. Заради височайшото посещение цялата сграда на ВСС бе блокирана от гардове от НСО. Духовният баща на премиера отец Стоян бе дошъл да го види. На излизане от ВСС Райков го забеляза и се спря при него на тротоара, а охраната му блокира  движението на трамваите по ул. „Екзарх Йосиф”, докато двамата се видят.