Записвали до 10 разговора в колата за подслушване

Категорично бе опроверган главния секретар на МВР Калин Георгиев

Шпионският автомобил "кечър" на МВР записва до 10 разговора едновременно и следи позиционирането на над 60 номера на мобилни телефони в мрежата. Това съобщиха вчера експерти пред "Труд". Те категорично опровергаха твърденията на главния секретар на МВР Калин Георгиев, който обяви пред БНТ, че тази техника "не може да подслушва секретно" и "не може да извършва запис на глас".

Записването на разговори в мрежата е само една от трите основни функции на кечъра, използван от СДОТО, обясниха специалистите. Останалите му две функции са да слуша звуковата среда в помещения или на открито чрез лазерно насочени микрофони, да улавя разговори и съобщения по безжичен интернет, както и сигнали от "бръмбари", заложени предварително в оперативно интересни обекти.

Спецовете отказват подробности, защото информацията за техниката и колите е класифицирана и за разгласяването се носи наказателна отговорност.
Първият кечър бил оборудван и използван преди 2008 г. от тогавашната Национална служба "Сигурност", а след това преминал към ДАНС. МВР се сдобива с три такива коли през септември 2009 г., когато вътрешен министър е Цветан Цветанов. Техниката е американска, като част от нея е подарък.

Според сигнала на Сергей Станишев данните, който бяха потвърдени на 2/3 след проверка на прокуратурата, служителите на СДОТО са получавали предварително телефонните номера, които трябва да подслушват, без това да се оформя като писмена заповед. След прихващане на разговори отново не са били правени отчети. Обяснението на Калин Георгиев е, че тази техника е нова за МВР.

В парламентарната комисия за контрол на СРС висшите шефове от ведомството казвали, че изобщо нямат мобилна апаратура за подслушване, заяви преди дни бившият депутат Явор Нотев.

Откраднаха антените на оня "Крайслер"

"Откраднаха ми и шестте антени", съобщи вчера по БНР Ивайло Койчев, собственик на сивия "Крайслер Вояджър", добил популярност покрай скандала с незаконните подслушвания. "Не се знае дали тия антени не може да се проследят. В момента съм в магазин и си купувам нови две. Никъде в закона не е забранено да се разхождам с антени по покрива. Но за какво са му на крадеца тия антени?", попита ядосано Койчев.