Историческо! Сърбия и Косово стиснаха ръце

Дългоочакваното споразумение между двете страни беше сключено днес в Брюксел

Сърбия и бившата й провинция Косово сключиха историческо споразумение с посредничеството на ЕС, което има за цел да подобри отношенията на балканските страни, съобщи правителството в Прищина.

"Белият дим излезе! Хабемус папам! Щастлива съм", написа косовският министър по европейската интеграция Вльора Читаку.

Споразумението е подписано в рамките на 10-ия кръг преговори за последните шест месеца между премиерите на Сърбия и Косово Ивица Дачич и Хашим Тачи.

"Преговорите приключиха. Текстът беше подкрепен и от двамата премиери. Искам да ги поздравя", заяви и върховният  представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън в Брюксел.

Европейският съюз привика Сърбия и Косово в Брюксел, за да постигнат споразумение за нормализиране на отношенията между балканските врагове и за отваряне на вратата за преговори за членство с Белград.

Споразумението е необходимо, за да може Белград да получи подкрепа на Европейския съвет през юни за започване на преговори за присъединяване към ЕС.

Само преди дни беше обявено, че представянето на докладите за Сърбия и Косово се отлага. Надеждата беше за окончателно приключване на преговорите, което да позволи преговори за еврочленство на Белград.

Споразумение е за прекратяване на етническото разделение на Косово, пет години след като то се отцепи от Сърбия. Така евентуално може да се прокара път за място на Сърбия в ООН.

Докато времето тече до решението в понеделник дали ЕС да препоръча начало на преговори за присъединяване със Сърбия, в сряда Белград отхвърли искането на бившата си провинция за място в ООН.