Косово подаде ръка на Сърбия. Ще отвърне ли Белград?

Прищина вече одобри споразумението, но президентът Николич все още не признава независимостта на Косово

Косовският парламент одобри споразумението със Сърбия, което беше подписано в Брюксел. Пред сградата на парламента обаче имаше протестиращи. Над 200 души изразиха недоволство от действията на властите и страховете си, че Сърбия ще злоупотреби с дадените й по-големи права.

Bulgariautre.bg напомня, че в петък Сърбия и Косово парафираха споразумението за нормализиране на отношенията им след месеци интензивни преговори. Днес Белград и Прищина трябваше да уведомят върховния представител на ЕС за общата външна политика и сигурността Катрин Аштън дали приемат споразумението.

Основната част на споразумението обаче се отнася до сръбските общини в Косово. Според него Сърбия ще има по-големи права спрямо своето население в тези части, в замяна на което тя ще признае властта на Прищина. Освен това споразумението отваря врата за преговори на Белград с Брюксел за присъединяване към ЕС.

Опозицията в Сърбия поиска оставката на президента и премиера, както и насточване на референдум. Президентът Томислав Николич вече заяви, че независимостта на Косово няма да бъде призната.

По-късно днес стана ясно, че сръбското правителство също е дало зелена улица за подписване на споразумението с Косово.