Започват преговорите на Сърбия за ЕС

След подписаното споразумение между Белград и Прищина, Сърбия може да преговаря за членство в Евросъюза

Европейската комисия препоръчва започването на преговори със Сърбия за присъединяване към Европейския съюз, предаде БГНЕС.

Комисията е на мнение, че Сърбия е изпълнила приоритетния критерий да вземе мерки за видимо и трайно нормализиране на своите отношения с Косово. Това посочва Еврокомисията в доклад, представен по време на срещата на министрите по европейските въпроси на 27-те страни членки.

"Вследствие на това ЕК препоръчва откриването на преговори със Сърбия за присъединяване към Европейския съюз", гласи докладът.

До това се стигна след като Сърбия и Косово подписаха споразумение за нормализиране на отношенията им след месеци интензивни преговори.

Споразумението е необходимо, за да може Белград да получи подкрепа на Европейския съвет за започване на преговори за присъединяване към ЕС.

Днес Белград и Прищина трябваше да уведомят върховния представител на ЕС за общата външна политика и сигурността Катрин Аштън дали приемат споразумението.

Парламентът на Косово и правителството на Сърбия одобриха подписаното споразумение.

За момента Словения е единствената бивша югославска република, която е член на ЕС. Хърватия ще стане 28-я член на съюза през юли.