Кокинов губи 60 бона ако го уволни ВСС

Апелативният прокурор на София ще ръководи градска прокуратура, докато магистратите изберат нов столичен градски прокурор.

Николай Кокинов вече не е градски прокурор на София. Ако Висшият съдебен съвет го изгони и като магистрат, той ще загуби близо 60 000 лв. - еднократното обезщетение, което му се полага по закон при напускане на Темида.

На извънредно заседание вчера следобед ВСС прие единодушно оставката на Кокинов като шеф на ключовата прокуратура в София. Присъстваха 16 от 25-те висши магистрати.

Кокинов пожела да напусне началническия пост в петък часове след изтичането на записи на разговори с договорки между него, бившия премиер Бойко Борисов и предишния земеделски министър Мирослав Найденов, който е обвиняем. В момента Кокинов не е на работа, а е в отпуск.

ВСС не взе решение по втората молба на Кокинов, подадена вчера сутринта - да бъде освободен и като редови обвинител. Съветът ще я гласува, след като приключи дисциплинарното дело срещу него за нарушения на случайното разпределение на делата. Очаква се срещу Кокинов да има и второ дисциплинарно дело заради скандала със записите. То може да започне по предложение на петима от ВСС или на главния прокурор.

Ако съветът реши, че Кокинов е уронил престижа на магистратурата, и го уволни, а не го освободи, той ще загуби 60 000 лв. По закон му се полагат по една брутна заплата (около 3200 лв.) за всяка от 19-те му години работа в Темида. Според запознати, след като напусне, се очаква Кокинов да стане адвокат.

Извънредното заседание на ВСС бе свикано от правосъдния министър Драгомир Йорданов спешно два-три часа след като Етичната комисия на съвета поиска това. Комисията, която още в петък се самосезира по скандала, се събра сутринта. Преди заседанието главният прокурор Сотир Цацаров бе в сградата на ВСС. Той провери на място в деловодството на съвета дали Кокинов е подал оставка и като магистрат.

“Ако продължаваме да чакаме някой да ни отвърже ръцете, ще сме в досегашното положение. Затова най-доброто е да си отвържем сами ръцете. Разбира се, в границите, които ни позволява законът, защото всичко друго представлява произвол”, коментира Цацаров.

Eтичната комисия реши, че ще изслуша Кокинов на 13 май. Ще сме получили и данните, които Върховната касационна прокуратура (ВКП) е събрала дотогава по случая, обясни шефът Ясен Тодоров.

Запитан защо Етичната комисия и ВСС не реагират по-бързо, а чак след изборите, Тодоров каза, че Кокинов няма да е в ръководството на градската прокуратура до вота, защото е в отпуск.

“Не трябва да се действа като пожарна команда, а нещата да се изпипат и да се изяснят. Кокинов няма да се спаси, ако има данни за дисциплинарни нарушения”, каза той.

Тодоров не коментира поведението на Кокинов, защото е един от 25-имата, които ще решават за евентуално негово наказание или уволнение: “Все едно да питате съдията каква ще е присъдата преди началото на делото.”

Скандалът със записите се проверява от ВКП Тя трябва да изясни има ли данни за извършено престъпление - срещу правосъдието и по служба, записът автентичен ли е, кой е източникът му. Ще бъдат снети обяснения от участниците в разговора - Борисов, Найденов и Кокинов.

Засега не е ясно кой ще е и.д. градски прокурор на София. Цацаров каза, че най-напред трябва да види кадровите досиета на заместниците на Кокинов. Кой да е и.д. началник ще предложи апелативният прокурор на София. Той ще я ръководи, докато ВСС избере нов столичен градски прокурор.

Главният прокурор Сотир Цацаров: 

Трудно може да се отрече, че такъв разговор между Найденов, Борисов и прокурора е проведен.

- Г-н Цацаров, внесохте материалите срещу Николай Кокинов ли?

- Не, извърших проверка в деловодството на Висшия съдебен съвет, за да установя, че г-н Кокинов освен молба, с която иска да бъде освободен като административен ръководител на Софийската градска прокуратура, днес сутринта е внесъл още една молба, с която иска да бъде освободен и като магистрат. Т.е. налице е подаване на оставка и като административен ръководител, и като магистрат.

- Възможно ли е да напусне съдебната система, при положение че срещу него има висящо дисциплинарно дело?

- По закон молба за освобождаване като прокурор не може да бъде разгледана, при положение че има образувано дисциплинарно производство. Няма обаче никаква законова пречка да бъде разгледана молбата за освобождаване от длъжността софийски градски прокурор.

- Какво ви каза Кокинов на срещата с вас в петък?

- Г-н Кокинов се опита да даде обяснение на този разговор. За мен основното бяха не нелицеприятните квалификации, които бяха дадени по отношение на колеги и журналисти, защото никой не може да мери или да определя тона на други хора, както и формата на техния разговор. Това, което за мен бе най-неприятното и което представлява най-голямото нарушение, е това, че всъщност се оказва, че г-н Кокинов непосредствено преди съвещанието в моя кабинет и непосредствено преди обявяването на резултатите от проверката на прокуратурата по незаконното използване на СРС на практика обявява, съобщава или може би дори предава явния доклад за тези резултати.

- Има ли данни за престъпление?

- Не мога да кажа дали е основание за наказателно производство, тъй като в момента още от петък във Върховната касационна прокуратура има образувана проверка. 
Тя именно трябва да изясни има ли данни за престъпление против правосъдието, както и за престъпление по служба. В хода на тази проверка ще бъдат снети обяснения от лицата, които са участвали в разговора, дали е автентичен записът, ще се търси източникът на записа.

Това, което е безспорно ясно до момента, бе съобщено и в петък. Затова може би се получи и забавяне при предоставянето на вас на информация. Искахме да имаме 100% увереност, че този запис не е резултат от законно използване на СРС. Е, не е.

- Това означава ли, че Кокинов е потвърдил разговора, както и че е предоставил материалите на Бойко Борисов?

- Аз не мисля, че някой може да отрече, че такъв разговор е воден. Дали това, с което сме запознати, е целият разговор, или са само детайли от разговора и прочее - това ще бъде изяснявано. Но мисля, че трудно може да се отрече, че такъв разговор е проведен.

- Какво обясни Кокинов?

- Мисля, че за обяснението на г-н Кокинов трябва да попитате самия него. Всичко това е предмет на проверка. Това, което интересува ръководството на прокуратурата, са действията на Николай Кокинов като прокурор и предоставянето на информация по начин и на лице, на което тя не следва да бъде предоставена.

- Разговорът не подсказва ли, че прокурорите се вкарват в политическа игра?

- Задайте въпроса на участниците в разговора.

- Фразата от разговора, в който Кокинов казва: “Ти си го избра”, визирайки вас като главен прокурор, притеснява ли ви?

- Не, не ме притеснява. Ще ме притеснява, ако стоя на едно място и не правя нищо. Опитвам се да правя това, което длъжността ми изисква. Имах възможност да отговоря на ваш колега на въпроса защо правим това или защо правим онова, че имаме два пътя - единият е да си вършим работата, а вторият е да чакаме една, две или три години или изтичането на мандата си. Нямам никакво намерение да чакам, нямам никакво намерение да превърна едновременно с това прокуратурата в заложник на нечии интереси или, не дай боже, в участник в политическата игра в предстоящите избори. Прокуратурата не може повече да стои в процес на изчакване, тя просто трябва да си върши работата, опитваме се да си вършим работата.

- Очаквахте ли толкова тежко да тръгне мандатът ви, г-н Цацаров?

- Не, никога не съм очаквал, че за времето от 10 януари досега може да се случат толкова неща и никога не съм очаквал, че тези неща може да поставят на такова изпитание прокуратурата, че може да са свързани с такива проблеми. Бяхме поставени пред какво ли не. Разбира се, никой не очаква спокоен мандат, но не съм и очаквал, че за период малко повече от 3 месеца ще се случат неща, които в минало време не са се случвали изобщо или са се случвали рядко. Така било писано. Това не означава, че трябва да седим и да чакаме какво още ще се случи или няма да се случи и съобразно него да се ориентираме. Прокуратурата трябва да си застане на мястото. Тя е прокуратура.

- Има реплика на Мирослав Найденов: “Те ми обещаха да ме разпитат и всичко да приключи”. Ще я проверите ли?

- Естествено, че ще я проверим.

- Както и че ще бъде прекратено разследването на свидетел по делото на Найденов.

- Разследването по това дело продължава. Мога да кажа едно - както по това дело, така и по другите дела - за незаконно използване на СРС, включително и срещу други лица от състава на МВР, амбицията на прокуратурата не е просто да образува дела и не просто да хвърля шум в публичното пространство.
Мисля, че и президентът беше повече от ясен. Той каза, че всичко това не трябва да се използва за пушилка. Е, това беше точната дума. Нямаме намерение да правим пушилка.
Ако правим нещо, ние трябва да го докараме до съд. В противен случай явно не работим като прокуратура.

- Кокинов твърди, че му е забранено да говори с Малена Филипова, да се интересува от делото на Мирослав Найденов. Водили ли сте разговори с него за това?

- Да му забранявам да говори с Малена Филипова? Не.

- Имахте ли някакви съмнения? Излиза от думите му, че е бил изолиран и репресиран.

- Г-н Кокинов не е бил изолиран. Вие видяхте най-малкото пресконференцията по повод резултатите от проверката на СРС. Г-н Кокинов бе човекът, който седна до нас, той бе човекът, който образува наказателното производство. Ако този човек е изолиран! Не мисля, че това е изолация!

- Не ви ли притеснява, че той има двама началници. Така излиза от записа - единият е Бойко Борисов, другият сте вие.

- Не ме притеснява от гледна точка на това, че знам, че ако се опитвам да си върша работата, няма от какво да се притеснявам.

- Има ли тайни общества в съдебната система?

- Този въпрос бе зададен на човека, който заяви, че в съдебната система има тайни общества. Не бе му зададен обаче под формата, под която той го каза, а под друга - нашата форма е малко по-различна, тя е процесуална и се нарича разпит. В хода на този разпит лицето не потвърди, каквито и да са данни да са му известни в тази насока. Ако са известни на някого, той е длъжен освен пред медиите да ги сподели и при разпита му като свидетел. В този разпит не бе казана нито дума на зададените конкретни въпроси, както и за безобразия на магистрати.

- Как си обяснявате тези реплики?

- Не съм ги казал аз тези реплики, за да ги обяснявам. Моята задача е да прочета протоколите от разпита. След като в тях няма нищо, няма нужда да си обяснявам нещо, което явно е казано с оглед публични цели.

- Чувствате ли се предаден от Кокинов?

- Не, това е негово решение, той е действал така. Ако ние си играем на това кой е предаден и кой не е...ние не сме чета, която трябва да се кълне, просто всеки трябва
да си върши работата.

- Случващото се ще разбие ли прокуратурата, или ще ви помогне да я изчистите?

- Нито ще ми помогне, нито ще я разбие. Прокуратурата просто трябва да си свърши работата. Прокуратурата е започнала и обявила определени наказателни производства. Бяха задавани въпроси - защо подслушването, а не енергетиката. Ако някой си мисли, че по енергетиката сме спрели да работим, се лъже. Нашата задача не е да вдигаме шум в момента, а да доведем няколко успешни дела до съд. Оттам нататък думата има съдът, а ние трябва да си докажем обвинителната теза.

- Кой ще изпълнява длъжността на градски прокурор?

- Нека да видим какво ще реши ВСС, нека зачетем и решението на етичната комисия. Едва тогава ще мислим кой ще бъде градски прокурор.

- Проверката във ВКП ли се извършва?

- Да, във Върховната касационна прокуратура. Мисля, че е абсолютно нелогично тя да бъде възложена на Софийската градска прокуратура.

- Там ли ще бъдат викани на разпит участниците в разговора?

- Когато се прецени, че трябва да се снемат обяснения, лицата ще бъдат призовани по надлежния ред в прокуратурата.

- Ще искате ли отстраняването на Кокинов?

- За какво да искам отстраняването на човек, който току-що е подал оставка като административен ръководител! Бих искал неговото отстраняване и 
бих образувал още днес дисциплинарно производство срещу него, ако не беше фактът на подадената оставка.

- Бихте ли проверили работата му като началник в частта на вашия мандат?

- В частта на моя мандат, пък и не само на моя много неща бяха започнати да бъдат проверявани. Най-малкото видяхте резултатите от проверката в следствения отдел на столичната прокуратура. Начинът, по който е извършвано случайното разпределение, е, меко казано, подигравка с чл. 9 от съдебния закон. И не мисля, че то трябва да приключи само с това, че дисциплинарна отговорност трябва да понесе съответният деловодител компютърен оператор. Ако дотам ръководството на следствената служба и въобще на следствието мисли че може да спре проверката, очевидно е сбъркало много.