А ако млъкне някой от Тройката?

Без обвинения за Борисов, Кокинов и Найденов, ако двама от тях не признаят за разговора. Реално застрашен от записите е само човекът, който ги е направил

Прокуратурата не може да повдигне обвинения за извършено престъпление на нито един от тримата участници в незаконно записания разговор на 15 април в къщата на бившия премиер Бойко Борисов, ако поне двама от тях не признаят казаното. Това коментираха наказателни юристи за в. "24 часа".

Причината – използвани са СРС-та без задължителното одобрение от съдия или разрешение от вътрешния министър. Дори експертиза да установи, че записът е автентичен, т.е. не е манипулиран чрез изрязване и наставяне на диалози, той не може да послужи като доказателство за извършено престъпление в съда.

Ако обаче Николай Кокинов, Мирослав Найденов или Бойко Борисов признаят, че записът е автентичен, би следвало срещу тримата светкавично да се образуват досъдебни производства, смятат юристи.

За това, че Кокинов предварително е дал на Борисов доклада от проверката за злоупотреба със СРС в МВР - непосредствено преди официалното обявяване на резултатите от проверката, той може да бъде обвинен за престъпление по служба и разгласяване на служебна тайна.

Подмятането на градския прокурор към Борисов, че желае да бъде повишен в апелативен, са достатъчни да му се образува производство за търговия с влияние.

Диалозите, в които става дума за разследването срещу Найденов пък, може да бъдат тълкувани като възпрепятстване на правосъдието от страна на Кокинов.

Реално застрашен от записите е само човекът, който ги е направил. Ако бъде открит - очакват го от 1 до 5 г. затвор за незаконно подслушване и разпространение на неправомерно придобита информация. Засега подозренията падат върху Мирослав Найденов.

От адиозаписа ясно личи, че човекът, върху когото е монтиран "бръмбарът", е именно бившият земеделски министър, твърдят експерти по звукозапис.