Агнешкото най-евтино при производителите на пазара

Животът

01-05-2013, 11:00

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Големите търговски вериги пускат скъпо, а търговците на Краснодар чакат клиенти

От 10 до 11 лева е килограм агнешко на най-големия бургаски пазар – Краснодар.  Това се оказва и единственото място в града, където стоката се продава директно от производителите и е освен на ниска цена и българска, показа проверка на Burgasutre. Въпреки това търговците за пореден път се жалват, че продажбите били по-скромни от тези през април 2012-а.

От друга страна по думите на производителите в региона за последната една година цената на всички необходими консумативи за отглеждане на животни е скочило двойно. Рискът да вдигнат цената на продаваното месо, предвид покачилите се разходи обаче бил голям, тъй като клиентите щели да избягат твърдят те.

"Не мога да кажа, че агнешкото вече не се търси, напротив хората идват всеки ден, даже има и опашки още от началото на месеца. Просто спрямо, миналата година сега е далеч по-слабо, а за нас основния проблем, е че въпреки двойното увеличение на цената за издръжката и отглеждането на животните, ние сме запазили миналогодишната продажна цена за да ограничим отлива на клиенти", обясни Даниела Кръстева. Тя е от Карнобат и един от много животновъди в този район, за който продажбите осигуряват препитание.

"Става дума действително за двойно увеличение на всичко, свързано с отглеждането на животните като се започне от цената на фуража, просто изнемогваме, но нямаме избор. Хората започнаха да пазарят много по-малко и много по-скромно през последните месеци и ако увеличим цената ще загинем", твърди друга производителка, с щанд на пазара.

По думите й вече започнали първите поръчки на цели агнета живо тегло, които излизали около 10 - 15 килограма. Цената на дребно на празничното месо  варира от 10 до 11 лева за килограм. "Най-много се търсят бутчетата и плешките при хората, които купуват в малки количества", смята още карнобатлийката.

Статистиката в национален план сочи друго - най-висока цена на дребно за килограм цяло агне плащат бургазлии в големите търговски вериги, сравнено с други градове в страната. Това става ясно от анализ, публикуван на страницата на Министерство на земеделието и храните. По данните им в Бургас цяло агне се търгува за 15.59 лв. на килограм. Средно за страната агнешкото струва 13.64 лв.  Килограм агнешки бут в големите вериги се предлага на цена 16.49 лв. при средна цена за страната 14.37 лв.кг.

От анализа става ясно, че на бургазлии им излиза по-евтино да пазаруват в по-малките магазини. Там цяло агне може да се намери на цени от 13.20лв. за килограм. Агнешкият бут е с 5 лв. по-евтин в сравнение с големите търговски вериги.  За сметка на това обаче цените на агнешката плешка в Бургас остават по-ниски от средното за страната. 11.69 лв струва плешката в големите търговски вериги, а цената й в малките магазини е с 30 стотинки по-ниска.