Борисов, Кокинов и Найденов отрекли да са правили записа в Банкя

Не е изключено записът да е от мобилката на Найденов без той да знае, заяви Цацаров

И тримата участници в скандалния разговор между бившия премиер Бойко Борисов, ексземеделския министър Мирослав Найденов и вече подалия оставка прокурор Николай Кокинов са отрекли да са правили записа в Банкя, изтекъл анонимно в медиите.

Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров преди редовното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС). Той не отхвърли възможността записът да е направен чрез телефона на Найденов без той да знае, предаде БГНЕС.

Всеки може да е правил собствен запис, но всеки от лицата отрича да е правил такъв, каза Цацаров. Мирослав Найденов категорично отрича да е осъществявал такъв запис, имам предвид той да осъществява. Найденов не изключва обаче хипотезата записът да е бил осъществяван чрез използване по технически начин на принадлежащото нему устройство, разбирайте мобилен телефон, заяви още главният прокурор.

Според Цацаров проверката по случая, водена от инспектората към Върховната касационна прокуратура (ВКП) ще приключи най-много до две седмици, което бил максималният поставен срок.

Снемане на обяснения по проверката за разговора между Найденов, Кокинов и Борисов продължава. Днес ще бъдат снети обяснения от още две лица - единият, от които се чува на записа, а другият не участвал изобщо в разговора, уточни още Цацаров.

Цацаров не каза кога ще приключи тази проверка и посочи, че когато това стане медиите ще има информация дали Кокинов е предал доклад за подслушванията. Главният прокурор отказа да даде повече подробности за разпитите. Дали ще бъде образувано наказателно производство ще се прецени тогава, когато проверката приключи. "Стремежът ни е да приключим в максимално кратки срокове", каза Цацаров.

В прокуратурата не се провеждат разговори, а разговори в процесуална форма и те са разпити на обвиняеми лица, обяснения на свидетели, уточни Цацаров.