Помощ! Няма лекари за Спешна помощ

Животът

09-05-2013, 14:06

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Здравният министър открива обновено Спешно отделение

Откриха Спешно отделение в Университетска болница

С повече от 2 000 не достигат лекарите в Спешна помощ в страната, каза в Пловдив министърът на здравеопазването проф. д-р Николай Петров, цитиран от БТА. Според него със стратегията 2014 - 2020, в която има предвидени 300 милиона лева за спешна помощ, проблемът ще бъде решен.

Предвидено е да се изградят спешни центрове като този в УМБАЛ "Св. Георги", да се дооборудва с апаратура и най-вече да се привлекат кадри, каза Петров. Министър Петров бе в Пловдив на откриването на обновеното Спешно приемно отделение в университетската болница. Когато говорим за цялостна спешност болница УМБАЛ "Св. Георги" е един мастодонт, коментира министърът. По думите му 24-часовото присъствие на реаниматори, хирурзи, детски, АГ и други специалисти струва много пари, но това е многопрофилната спешност. В частните болници има спешност, тя работи добре, но е в определени насоки - кардиология, ортопедия и т.н., каза Петров. Според него спешността е нещо, което тежи на болниците, защото изисква много финанси и труд.

 Основният ремонт и вътрешното преустройство на Спешното приемно отделение на УМБАЛ "Св. Георги" е извършен в периода декември 2012 г. - април 2013 г. и е на обща стойност 1 980 254 лева. Основният дял от сумата е осигурен от продажбата на рушащи се сгради, собственост на лечебното заведение. Обновени са помещенията на звената "Вътрешни болести", "Хирургия", "Ортопедия и травматология", "Акушерство и гинекология" и гастроендоскопските кабинети. Изградени са 6 операционни зали, разкрити са нови 20 легла за пролежаване и следоперативно проследяване.

 Спешно приемно отделение на УМБАЛ "Свети Георги" е най-голямото за Южен централен район. През него годишно преминават 70 хиляди пациенти. Ремонтът на отделението е първият от построяването н сградата на Хирургичния блок на болницата през 1986 г.