Спешна помощ? Линейки има, кадри няма

Ниско заплащане и непривлекателна среда са част от причините, заяви проф. Петров

"Проблемът със спешната помощ у нас се дължи на липсата на достатъчно кадри, а не на недостига на линейки”. Това каза министърът на здравеопазването проф. Николай Петров, докато откриваше нов център за спешна помощ в Пловдив.
"Недостигът сега е много голям. Около 2000 лекари не достигат в спешна помощ в цялата страна. Причините за това не са само в ниското заплащане, а и в недостатъчно привлекателната среда, в която работят специалистите", обяви  каза проф. Петров.
По думите му спешната помощ тежи на болниците, защото е ресурсоемка, изисква финанси и труд.

"Трябва да има достатъчно добри специалисти и техника", заяви министърът на здравеопазването. Той обясни, че това се отнася с особена сила за болниците мастодонти, където са необходими различни специалисти 24 часа в денонощието за да могат да покрият спешните случаи.

"Това се надявам да бъде решено веднъж завинаги със стратегия 2014 – 2020 година, в която има предвидени 300 милиона лева за спешна помощ", заяви здравният министър. Проф. Петров обяви, че се  предвижда се да бъдат изградени спешни центрове от нов вид. "Тези центрове трябва да бъдат преоборудвани, а лекарите в тях да бъдат с добро заплащане на труда. Не на последно място е необходима добра организация на работата, каза министърът на здравеопазването", каза още министърът.