Куп въпроси, свързани с престъпления, тегнат над Борисов

Най-доброто от печата

10-05-2013, 07:54

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Бившият премиер прави отчаяни опити да бъде над закона - той да "снема" обяснения, а не да "дава"

Преди два дни бившият премиер и председател на партия ГЕРБ Бойко Борисов изпита неудобство от факта, че е разпитан. Зарови се в семантичните оттенъци на думата и реши, че е много компрометиращо пет дни преди изборите да бъде призован и да му бъдат "снети обяснения", както евфемистично се изрази прокуратурата вчера, за да разсее съмненията за разпита. Борисов, разбира се, не е обвиняем. Би трябвало да е свидетел, стига прокуратурата да можеше да обясни що за проверки точно извършва. Колкото до глагола - досега хиляди български граждани са били разпитвани и от това авторитетът им не е пострадал. Борисов обаче явно е специален. 

Въпросът обаче не е в това, а в силното желание на бившето държавно ръководство (ако използваме терминологията на патрона му Тодор Живков) да е над закона, да заобикаля правилата, императивите да не важат за него. Те да питат, а не тях да ги питат. Те да искат обяснения от прокуратурата, а не на тях да им искат. Неговите представители имат силно его и не могат просто така да бъдат "викани" където и да е. 

Свикнали са те да "викат", както стана ясно от подслушания разговор между Борисов, бившия земеделски министър Мирослав Найденов и тогавашния градски прокурор Николай Кокинов. "Той зат'ва Шефа (Борисов - бел. ред.) искаше, той затова ти се обади снощи", казва Найденов на Кокинов - и двамата извикани на ранна среща в дома на бившия премиер. 

Градският прокурор очевидно редовно е "разпитван" от водача на бившето правителство. И едва ли само той. "Цацаров казал на Шефа, че отдолу го натискат да ми повдигне обвинения", продължава Найденов. "Ми каза, че президентът му се скарал (на Цацаров, бел. ред.) - докога ще ги търпиш тия", разяснява и Кокинов ситуацията от командно-йерархичен характер. От нея се разбира, че независимата по конституция прокуратура на практика е напълно зависима от изпълнителната и явно служещата за придатък към нея президентска власт. Ключът се крие в следващата реплика на Кокинов към Борисов: "Обеща ми едно (да стане главен прокурор - бел. ред.), а то не стана. Не ми се подсмихвай, ти си го избра (Сотир Цацаров - бел. ред.)". 

Каква по-ясна насока за това как беше избран главният прокурор, както и за това как беше подбрано за тази цел мнозинството във Висшия съдебен съвет? В редиците обаче явно е настъпило объркване - очевидно от силната стръв за бъдещата власт. "Не мога да разбера к'во се случва - кой от кои е?" - чуди се Кокинов, което ясно разкрива, че "центърът на властта" на прокуратурата не се намира в нея. 

Ключовото в случая е, че в завръзката на този уж небрежен разговор изплуват толкова зависимости и нарушения на закона, че няма начин кандидат-депутатът Борисов вчера да не е бил питан за тях. А ако случайно не е бил - това е класически "чадър". Главният прокурор обяви публично преди 10 дни, че ще търси престъпления в изтеклия запис, за който очевидно няма никакво съмнение, че е автентичен. А оттам извират доста състави на Наказателния кодекс. 

Как би нарекла прокуратурата например откъса, в който се разказва как се купува мълчание на държавен служител: 

"Борисов: (към Найденов) Лудия не ти е проблем. Т'ва ти е проблем, щото са европейски пари.

Найденов: Знаеш ли кое е лошото, като са го разпитвали тоя Симеонов (бившия шеф на фонд "Земеделие", дал показания срещу Найденов и пратен заради това аташе в Брюксел), те са го питали вътре: Борисов ли ти предложи да отидеш в Брюксел... Я си представи, че утре примерно го вкарат в зала т'ва и тоя го изправят вътре пред 100 човека и той ще каже - ми те ме викнаха горе и ми предложиха да отида в Брюксел, за да си мълча. 

Борисов: Това да ти е проблемът, не е тоя човек, който пет пъти е сменял показания. Заради такъв кошаревски свидетел няма да те вкарат в затвора. Адвокатите ще искат сто пъти да го изследват луд ли, не е ли, защо, пък как... Колкото и да натискат в тази посока, минали са три години и половина. Можело е да отиде у Брюксел и да каже на комисията каквото има да казва. Той не ти е проблем. Проблем е тая, която може да те накисне по най-безобразния начин (бившата пиарка на Агенцията по храните, която живее с Найденов, Кристина Спасова). Там отивай и се оправяй... Той, за да се откаже за пети път, клюката, че аз съм го натиснал... Няма логика, че три години и половина не са го прекратили това дело..." 

А какво ще каже прокуратурата за споменатите медийни поръчки, които, ако се разровят, ще стане страшно, по думите на Найденов, понеже "един вид през медиите са давани пари, които са се връщали". 

"Найденов: Единственият проблем е, че и тя, и екипът около нея, нали, определени медийни поръчки са ги правили в определени посоки... Реално погледнато ние от тази техническа помощ сме давали примерно на "Труд", бТВ, на всичките, които сега ме правят на маймуна.

Борисов: Ама нали за това е тази техническа помощ, тя е за медиите, тя не е за кравари, овчари, прокурори. И те много добре знаят как ги печелят, щото се разбират помежду си, тая да я вземем ние, другата да я вземат те, за да оцелеят.

Найденов: Така, това разбиране минава през техническо задание на съответната обществена поръчка. И техническото задание са го правили Криси, Миро, тоя моя пиар, и тоя Боян Педераса (Боян Томов - сега съветник на транспортния министър) на Сашо.

Борисов: Не на Сашо, а на Славка Бозукова (главния редактор на "Стандарт" - бел. ред.). Аз съм го изгонил, преди като бях главен секретар, от мене 60 000 лв. събра за деца сираци и ги открадна. От мое име ги беше събрал, това Боянчо кривогледият.

Найденов: И Ани Русчева.

Борисов: Аз където съм, той не може да се появи. Така че, като си работил с него, аз изрично съм предупредил с такъв човек да не се работи.

Найденов: Ама Сашо ми го прати, Сашо...

Борисов: Ама да не ти го е пратил. К'ъв ти е Сашо, да ти го прати. Аз съм го изгонил, че ми е откраднал 60 000 лв. Беше събрал за деца за сираци и ги открадна." 

След това директно признание, че премиерът е информиран за кражба на немалка сума за сираци, се надяваме, че прокуратурата го е попитала за обстоятелствата и за последствията, понеже като главен секретар Борисов е трябвало лично да разследва случая. Целите сме в слух да чуем докъде е стигнал, както и дали споменатият като крадец е бил разследван. Прокурорите не би трябвало да са пропуснали и ролята на останалите участници в разпределянето на медийните поръчки с цел купуване на влияние и скрита реклама, както и нееднократните злоупотреби с европейски пари, които политиците споменават. Защото, признава Найденов: "притеснението ми е, ако продължават да ровят там, утре като почнат да ги викат тия, някой от тия да не издъни". Прави впечатление и това, че Борисов нито се изненадва, нито се възмущава, цялото му държание е като на добре запознат. Така че, ако не са започнали вече да "ровят", разследващите само ще демонстрират тежките си зависимости. 

Финалът на прословутия запис е не по-малко интересен за прокуратурата. В телефонния разговор на Борисов с лице, излизащо от предаването на Бареков - очевидно бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, той признава, че разполага предварително с резултатите от прокурорската проверка за незаконното подслушване в МВР - нещо, което в сряда публично отрече. "Требва все пак да имаш някаква готовност", предупреждава Борисов, след което добавя: И ако тоя, където казваш, дали заместник или нещо, е знаел за нещо нередно и им е казал, не го знам кой е, маминката му да...". 

Въпрос с неповишена трудност: Какво знае Борисов за незаконното подслушване, осъществявано от МВР по време на неговото управление, и кой е тоя заместник, дето е "знаел за нещо нередно и им е казал"? Дали прокуратурата е попитала за всичко това, или ще се наложи покана за втори "разговор"?