По-жестока конкуренция сред седмокласниците за елитните школа

Мисия Пловдив

10-05-2013, 17:10

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

3 хиляди квестори вардят на външното оценяване

5656 са седмокласниците, които ще се явят на изпит по български на 21 май в Пловдив и областта. Външното оценяване по математика пък е на 23 май. На същите дати ще е и матурата за дванайсеткласниците, които са 5582. Зрелостниците обаче ще бъдат разделение в отделни учебни заведения, уточни Иванка Киркова, началник на Регионалния инспекторат по образование.

Най-желаният предмет от зрелостниците е география и икономика, като заявленията са 1635. Най-малко са желаещите да се явят на матура по химия и опазване на околната среда. 

Общият брой на училищата, в които ще има национално външно оценяване за 7-ми клас е 145.

Квесторите надвишават 3000. Тази година е по-голяма конкуренцията, защото се явяват по-голям брой седмокласници от миналата. Най-желани са езиковите гимназии и Математическата гимназия.

„Вчера се проведе националното външно оценяване за 4 клас по български език. Общият брой е 5591 четвъртокласника, а се явиха 5306”, уточни Киркова.  

На днешния изпит по математика за 4 клас са препитани писмено 5280 деца. На 14 май за 4 клас ще се проведе външно оценяване по предмет човекът и обществото, а на 15 май Човекът и природата.

Справочникът за кандидатстване след 7 клас е готов, уточни Киркова. „Намерихме някои наши грешки, но сме се постарали да дадем точна информация относно центровете, датите, координати”, добави тя.

Шефът на РИО предупреди, че основен критерий при класирането играе роля начинът на подредба на желанията.

Оказва се решаващо как учениците ще наредят желаните училища. Добре е да посочат повече позиции като обмислят къде най-силно желаят да учат. „Тези, които не са доволни от първо класиране, подават заявление в училището, в което вече са приети, че ще участват във 2-ро класиране. Така си запазват мястото или могат да се качат нагоре по желанията си, но не могат да слязат надолу”, обясни Киркова.

Неправилно подредени желания водят до нежелани резултати на класиранията и до сълзи, категорична е тя. Добре е младежите да се презастраховат и в списъка да впишат не чак толкова желани училища, съветва Киркова.