Изборният ден мина успешно, доволен е Райков

Недоволните от резултатите да не прехвърлят отговорността на служебното правителство, каза премиерът

 Изборният ден премина и приключи успешно и спокойно що се касае до създадената от мен организация. Това каза министър-председателят Марин Райков на брифинг в Министерски съвет.

 

Това се случи въпреки цялата кампания срещу тези избори и срещу действията на служебното правителство, допълни премиерът. Около 50% участие в изборите говори, че българските граждани не се подведоха по слуховете. Хората от моя екип поеха управлението на страната в тежък момент. Ние успокоихме социалната атмосфера. Ние раздадохме предвиденото увеличение на пенсиите. Ние раздадохме допълнителни помощи на най-уязвимите слоеве на обществото. Ние запазихме фискалната дисциплина. Ние обещахме и осветлихме близо 200 договора в енергетиката и започнахме анализ на проблемите в системата.

 

Райков призова политическите сили, които не са доволни от резултатите на партиите си, да не прехвърлят отговорността за своето представяне на служебното правителство. Премиерът заяви, че нито той, нито който и да е от служебните министри, не е отправял нападки към политически лица.

 

Не е имало манипулация от правителството, или от който и да е представител на изпълнителната власт, каза Райков.

 

Премиерът заяви още, че политическите сили дължат на българския народ сформиране на стабилно правителство. Ако има лабилно такова – "това ще потопи цялата страна."


Преди няколко дни предупредих, че българският избирател няма да подкрепи брокерите и българите излязоха да гласуват, каза Райков. "Изборите приключиха, апелирам политическите партии да разсъждават как ще управляват, а не да продължават предизборната кампания и след изборите. Дадохте обещания на хората, сега ги изпълнете."

 

Що се отнася до това - защо е запазил Росен Желязков в екипа си – Райков съобщи, че Желязков бил много добър юрист и знаел как се сключват договори.

 

На кого е тази печатница, в нито един момент не съм се интересувал, това обстоятелство не е било предмет на обсъждане. Има обществена поръчка и това е печатница, която е покрила изискванията. Няма конфликт на интереси, защото нито в заявката, нито в съображенията нито в един момент не е фигурирало съображение за нейния собственик”, посочи служебният премиер.

 

Bulgariautre.bg припомня, че в събота прокуратурата иззе 350 хиляди бюлетини от костинбродската печатница "Мултипринт", която отпечата и официалните бюлетини за утрешните избори.


"Отговорност нося от първия ден, от който станах министър-председател. Не бягам от тази отговорност. Прави ми впечатление, че вие и не само вие, съзнателно премълчавате информацията, че правителството в лицето на ДАНС, МВР постави под охрана тези бюлетини в Костинброд", каза Райков.


Според него се е извършила превенция, за да се предотврати евентуално престъпление. Правителството нееднократно заяви подкрепа за прокуратурата, каза Райков. Със затаен дъх чакам да се изясни какво означаваха тези 350 000 бюлетини в печатницата. Беше ми казано, че част от тях са технологичен брак. Това не е информация, която ми е предоставена по линията на прокуратурата, следователно аз оставам в очакване да разбера какво точно представляват тези 350 000 екземпляра. Тези бюлетини не бяха използвани в изборния процес благодарение на нашата превенция. Предната вечер бюлетините бяха охранявани по договора от изпълнителя. Прокуратурата ще установи дали изпълнителят си е изпълнил ангажимента", заяви премиерът.

 

Марин Райков заяви, че до формирането на ново правителство той и неговите министри ще продължат да изпълняват задълженията си и да стоят на равно разстояние от всички политически сили.


Призовавам да бъдат опровергани всички подозрения за реваншизъм и предстоящ хаос. Тази държава не може да се управлява с омраза. Очевидно е, че в новия български парламент ще влязат политически сили, които досега са участвали в управлението, няма морално девствени. Препоръчвам смирение, каза Райков.