Райков проверява случая с изтеклата информация от прокуратурата

Политика

15-05-2013, 11:35

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Документите не били разпространени от ДАНС, уверил премиера председателя на агенцията

Разпоредена е вътрешна проверка по случая с изтеклата снощи информация. До края на днешния ден тази проверка трябва да доведе до конкретен доклад, чиито резултати аз искам на бюрото си. Toва заяви премиерът Марин Райков в началото на днешното заседание на Министерски съвет.

Тази сутрин Райков е имал спешна среща с председателя на ДАНС Константин Казаков във връзка с изпратения до журналисти сигнал, подписан от "група достойни прокурори", който се опитва да омаловажи скандала с 350 000 невалидни бюлетини. Анонимният имейл е подаден по-малко от 12 часа преди прокуратурата даде пресконференция за операцията в Костинброд

Бюлетините бяха открити при акция на прокуратурата и ДАНС в печатница "Мултипринт" в града.

Според имейла подготвката за скандала е започнала още преди два месеца, а скандалът е поръчан от кандидата за депутат от ДПС и син на собственичката на различни издания Ирена Кръстева Делян Пеевски. Към мейла има прикачени различни сканирани документи, сред които двата сигнала, които кандидатът за депутат от БСП Мая Манолова е подала на 10 май до главния прокурор. Единият е за печатницата в Костинброд, а другият е за готвени нарушения в "Информационно обслужване".

Според служебния премиер изтеклата информация поставя редица много сериозни въпроси. "Мога да споделя, че получих уверенията, подробно изложени от Казаков, че документите не са били разпространени от неговата служба. Независимо от това аз разпоредих вътрешна проверка по този случай, която още до края на днешния ден да доведе до конкретен доклад, чийто резултати аз искам на бюрото си", обясни служебният премиер и подчерта: "изключително важно е да бъде установено по безспорен начин от къде и по какъв начин е изтекла тази информация, важно е да стане ясно дали съдържанието на тези документи разкрива някаква информация, която по какъвто и да е начин би застрашила хода на досъдебното производство".

„Важно е да стане ясно дали съдържанието на тези документи разкрива някаква информация, която би застрашила хода на досъдебното производство. България е правова държава, има действащи институции", заяви премиерът Райков.