Райков търси къртица в ДАНС

Най-доброто от печата

16-05-2013, 07:00

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Проверяват родното ФБР за теч на информация, шефът му отрича

Мистериозно анонимно писмо, подписано от "група достойни прокурори", пратено по имейл с името "Борислав Сарафов", събуди главния прокурор Сотир Цацаров във вторник вечерта. Имейлът е получен около 23 ч от няколко медии, а Цацаров бил събуден от журналисти, за да коментира съдържанието му, стана ясно вчера.
Авторът обяснява, че при акцията в Костинброд прокуратурата е била употребена от "политико-олигархичната прослойка" на "трите вещици". "Нищо в костинбродския случай не е вярно, нито времето, нито броят на бюлетините", пише още в писмото. Към него са прикрепени документи от сигнала на Мая Манолова и обясненията на собственика на печатницата Йордан Бончев. В отговор вчера Цацаров предостави нагледни доказателства, че компрометиращото писмо е изтекло от ДАНС. Стана ясно, че сканираните и пратени на имейлите документи са били дадени от прокуратурата в агенцията. Това доказва и резолюцията на агента Красимир Лилов, който се е подписал, че ги е приел. "От ДАНС ни ги върнаха едва преди половин час. Няма как документите да са излезли от прокуратурата. А и грамотността на написалия писмото е доста съмнителна за прокурор", коментира Цацаров вчера. "На авторите искам да кажа: Ще си свършим работата докрай. Нека ме чуят много добре", подчерта обвинител номер 1. Заместникът му Сарафов пък се пошегува, че така и така са му направили имейл, но са забравили да му оставят и паролата, за да си я ползва.
Междувременно стана ясно, че министър-председателят Марин Райков вече е разпоредил проверка на анонимката от мейла с достойните прокурори още преди пресконференцията на прокуратурата. Това стана ясно в началото на правителственото заседание в сряда.
Премиерът е провел спешна среща с шефа на ДАНС Константин Казаков. "Недопустимо е изтичането на информация от страна на институции, които са призвани да опазват реда и законите в държавата. Аз съзнателно не споменавам конкретни институции. Имах спешна среща с председателя на ДАНС. Получих уверенията на г-н Казаков, че тези документи не са били разпространени от службата", заяви Райков пред министрите си. Въпреки уверенията на шефа на ДАНС обаче министър-председателят е разпоредил вътрешна проверка по случая в ДАНС. Резултатите от нея обаче не станаха ясни до късно снощи.