И Марин Райков отива на разпит за фалшивите бюлетини

Главният секретар на МС и шефът на печатницата "Мултипринт" вече дадоха показания

Служебният премиер Марин Райков също ще бъде викан на разпит заради незаконните 350 000 бюлетини, открити в Костинброд.

Това най-вероятно ще стане след образуването на новия парламент, съобщава в."Преса".

Показания вече са дали главният секретар на МС Росен Желязков, който сключил договора за бюлетините, шефът на печатницата "Мултипринт" и общинският съветник от ГЕРБ Йордан Бончев, както и негови служители.

Росен Желязков твърдеше, че допечатка на бюлетини не е възлагана на "Мултипринт". Собственикът на печатницата Йордан Бончев пък заяви, че пакетираните и слепени на кочани бюлетини били "технологичен брак".

Показанията на Райков са важни, защото служебният кабинет отговаря за провеждането на честни избори. Окончателното решение за разпита му ще вземат обвинителите от Софийската градска прокуратура, които наблюдават делото за приготвените за урните незаконни бюлетини.

Bulgariautre.bg припомня, че в ден преди вота на 12 май прокуратурата иззе 350 хиляди бюлетини от костинбродската печатница "Мултипринт", която отпечата и официалните бюлетини за изборите.

След гръмването на скандала от служебния кабинет увериха, че те са били извън договорения тираж от 8 343 000 (в който влизат и 10% резерв), доставен още на 8 май.

В сряда прокуратурата направи оглед на веществени доказателства, като разпечата в присъствието на журналисти, някои от намерените бюлетини. Оказа се, че бюлетините са без отбелязвания.