Отлагат делото на Виолета Николова за другия месец

Днес в съда не се яви един от свидетелите, на които прокуратурата държи

Делото срещу бившия директор на Агенцията по вписванията Виолета Николова ще продължи на 14 юни, предаде БГНЕС. Софийският градски съд го отложи за следващия месец, тъй като за днешното заседание не се яви един от свидетелите, на които държи прокуратурата.

До юни съдът трябва да получи и одитите, правени в Агенцията по вписванията от 2004 г. до 2011 г. от дирекция "Вътрешен одит" на Министерството на правосъдието и от Сметната палата. Чрез тях защитата на Николова се опитва да покаже, че и други изпълнителни директори на агенцията са си раздавали сами бонуси без одобрението на министъра на правосъдието.

Прокуратурата обаче е на мнение, че това се случвало, преди да бъде променена нормативната уредба и преди да се въведе изискване изпълнителният директор на Агенцията по вписванията да получава бонус единствено след разрешение от министъра.

Според прокурор Калин Софиянски не е необходимо по делото да бъде призовавана вицепремиер Маргарита Попова, която беше министър на правосъдието по времето, когато Николова оглавяваше агенцията.

Bulgariautre.bg припомня, че Николова е обвинена за присвояването на пари от държавния бюджет в размер на 53 000 лв., които са й били поверени, за да ги управлява. Това е станало по времето, когато е била изпълнителен директор на Агенцията по вписванията.

По делото обвиняеми са още Райна Иванова и Тотка Стоилова.

Днес в съда и трите подсъдими отказаха да дадат обяснения на този етап от делото.

Първият разпитан свидетел беше бившият зам.-министър на правосъдието Жанета Петрова, която отговаряше за Агенцията по вписванията. Тя обясни, че eжемесечно са постъпвали предложения от ръководството на агенцията за допълнителното материално стимулиране за самия директор и неговия заместник.

"При среща със служители на дирекция "Информационни технологии" на агенцията, попитах удовлетворени ли са от сумите, които получават под формата на ДМС. Те се оплакаха, че не получават достатъчно средства и това беше поводът през октомври или ноември 2011 да поискам от агенцията всички документи за разпределянето на ДМС. След като получих тези документи констатирах, че има три заповеди, издадени от изпълнителния директор със списък със служители, които да получават ДМС. В тези заповеди фигурираше и самата Виолета Николова", обясни бившият зам.-министър.

Средствата за стимулиране на изпълнителния директор и неговия заместник трябва да се разпределят със заповед на министъра на правосъдието, подчерта тя. След като е видяла заповедите Жанета Петрова е поискала да започне проверка за разпределянето на средствата за допълнително материално стимулиране.