Германия подкрепя Сърбия за ЕС, но...

"Такива исторически обстоятелства не се откриват всеки ден, трябва да се възползваш от тях”, заяви германският външен министър

Сърбия ще получи дата за присъединяване за започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз, едва след като приложи споразумението за нормализиране на отношенията с Косово. Това стана ясно от изявление на германският външен министър Гидо Вестервеле.

Вестервеле призова Белград да вземе "доброто решение в този исторически момент" в края на разговор със сръбския премиер Ивица Дачич. Споразумението, което беше подписано на 19 април в Брюксел между Белград и Прищина, "може да бъде определено като историческо и вече трябва да се работи за прилагането му, за да бъдат видими първите конкретни резултати", заяви Вестервеле.

Германският външен министър, който следобед ще посети и Прищина, уточни, че е дошъл в Белград, за да окуражи сръбските власти да продължат интеграцията си в ЕС. "Такива исторически обстоятелства не се откриват всеки ден и когато се открият, трябва да се възползваш от тях. Ако конкретни резултати (от прилагането на споразумението) са видими, бих могъл да отправя положително послание" на германския парламент, изтъкна Вестервеле.

Сръбският премиер Ивица Дачич посочи от своя страна "изключителната важност", която представлява за Белград започването на преговори за присъединяване към ЕС. "Това решение е необходимо за нашия народ и нашата страна, които имат историческо закъснение спрямо други страни от региона. Сърбия вече няма време за губене, всяко отлагане би имало катастрофални последици", заяви той.