Дачич: Сърбия очаква безпристрастен подход от ЕС

Вчера германският външен министър Гидо Вестервеле обяви, че страната му ще подкрепи членството на Сърбия в ЕС, едва след прилагане на споразумението с Косово

Сърбия очаква от външния министър на ЕС баронеса Катрин Аштън справедлив и безпристрастен подход при решаването на въпросите, които ще се обсъждат на предстоящите днес в Брюксел преговори за нормализирането на отношенията между Белград и Прищина.

Това заяви сръбският министър-председател Ивица Дачич преди да излети за белгийската столица.

"Ще положим максимум усилия, за да достигнем решение и да приемем плана за прилагане и редица конкретни стъпки, които са необходимо условие, за да може Сърбия да получи дата за началото на преговори за членство в ЕС", подчерта той. "Очакваме същото от Прищина, а от Катрин Аштън – че този план ще е приемлив и за двете страни, без включване в него на въпросите, които не са част от брюкселските споразумения", добави Дачич.

Вчера сръбският президент Томислав Николич заяви по време на срещата си с германския външен министър Гидо Верстервеле, че Сърбия се стреми да стане член на ЕС, но няма да обещава на европейските партньори това, което не може да изпълни.

"Сърбия ще се придържа към изпълняването на условията за нормализиране на отношенията с Прищина, но никога няма да се съгласи на стъпки, които не са предвидени от този документ и никога няма да признае независимостта на Косово", каза Николич.

От своя страна  Гидо Вестервеле посъветва Белград да се възползва от историческия момент и да спазва споразумението за нормализиране на отношенията с Прищина.  "Такива исторически обстоятелства не се откриват всеки ден и когато се открият, трябва да се възползваш от тях”, каза Вестервеле. Той обяви, че ако види положителни резултати от прилагането на споразумението  би могъл да отправи „положително послание” и Сърбия да получи дата за започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз.

Косовският премиер Хашим Тачи пък заяви: "Прилагането на практика на документа има голямо значение и за Косово, и за Сърбия, и за нашите граждани, за света, за стабилността и регионалното сътрудничество. Аз съм оптимист и вярвам, че ще можем да постигнем днес компромис".

Договорът между Белград и Прищина предвижда частична автономия за сръбските общини в Северна Косово. Въпреки това той срещна недоволството на значителна част от сърбите. Косовските сърби и редица партии заявиха, че ще попречат на реализацията на споразумението.