Строево защитено от наводнения за 100 години

Животът

21-05-2013, 14:57

Снимка:

Община Марица

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Ново корито пази селото, бедтвието от 2005 г. няма да се повтори, казват експерти

Нов отливен поток на стойност над 670 хиляди лева пази село Строево от наводнения, съобщи Диана Букарева, координатор на проект за предотвратяване на природни бедствия по ОП „Регионално развитие” в община Марица.

„Окончателно предаване готвим за 31 май”, добави тя. Направено е трапецовидно кюне или корито, за да се предотврати образуването на наноси. Изградени са и два нови водостока и бетонен парапет. Новопостроеният поток е 560 метра. Коритото е оразмерено да поеме 53 кубични метра вода в секунда. Според специалистите от общината е възможно съоръжението да прелее веднъж на 100 години.     

Селото помни голямото наводнение от 2005 година, когато почти цяло Строево е залято. Тогава старият отливен поток, приток на река Пясъчник, прелива. Това е и поводът общината да стартира изготвянето на проект за корекция на старото съоръжение. След корекцията Марица започва напълно нов проект, като съфинансирането от общината е 5 %, а останалата част се покрива от европейския фонд.

Изграждането на проекта е излязло на половина по-малко от заложената първоначално сума от 1 млн. и 40 хиляди лева. Причината – фирмата изпълнител Сиенит Холдинг АД е предложила по-ниска цена. От Марица са убедени, че това не се отразява на качеството на строежа.