Проблемите в енергетиката са трупани 20, а не 4 години

Свръхпроизводството е на път да бъде овладяно, твърди Марин Райков

Положихме максимални усилия и смятам, че направихме максимума, за да овладеем проблемите в системата. Това заяви служебният премиер Марин Райков в парламента, където бе изслушан за състоянието на енергетиката. Днес българският народ очаква от своята политическа класа решения, а не конфронтация, заяви премиерът.

Той каза, че свръхпроизводството, което е в основата на всички проблеми в енергийната система, е на път да бъде овладяно. Райков обясни, че България в момента има производство 12 хиляди мегавата, а цялото потребление, включително и износът е 5 хиляди мегавата.

"Заварихме законова база, която регламентира начина на събиране на зелената и кафявата добавка. Това не позволи нито на МИЕТ, нито на ДКЕВР да преструктурира ценообразуването, така че да отпушим износа", каза Райков и припомни, че са поискали съдействие от ЕК и са го получили.

"Това, което ние заварихме, не е следствие на натрупани през последните 4 години диспропорции, а вследствие на трупани в продължение на повече от 20 години проблеми в енергетиката. Заварихме една система, която беше пред срив."

Заварихме дългосрочни договори за изкупуване на енергия на изключително високи цени, които плащат българските граждани и заради които излязоха на улиците на протест, продължи той. Заварихме и един огромен дълг на НЕК, свързан с изграждането на АЕЦ "Белене", който имаше падеж вчера и беше успешно рефинансиран, добави премиерът. "Всичко това усложнява допълнително и без това тежкото положение на НЕК. Заварихме и изключително тежки неефективности в държавните предприятия. Само за два месеца синдикатите, заедно с директорите на предприятията успяха да намерят резерв", каза Марин Райков.

Министър-председателят определи финансово състояние на АЕЦ "Козлодуй" като положително. Райков каза, че през 2011 година реално печалбата е 114 милиона лева, а за 2012 г. - 146 милиона лева. Той отбеляза, че има градация нагоре и тази тенденция продължава и в първото тримесечие на годината.

Марин Райков каза още, че отстраняването на ръководителя на БЕХ не може да бъде единствено и само на основата на подозрение.

На този етап на развитие нямаме достатъчно основание и данни, за да вземем решение по въпроса за отстраняване на ръководството. Не е правителството, което отнема достъпа до класифицирана информация, отговори Марин Райков на въпроса на Делян Пеевски от ДПС защо не е отнел достъпа на Михаил Андонов.

За изпълнителният директор на Българският енергиен холдинг премиерът каза, че изключителен специалист и един от свидетели по делото, свързано с АЕЦ "Белене".

"За мен лично неговото отстраняване ще има изключително негативен ефект. Принуден съм да бъда много внимателен, анализирайки това, което казва прокуратурата", каза Райков.

Според премиера за Андонов, няма още доказателства за нарушения и злоупотреби.

"Нашето правителство успя да спре протестите, с един цивилизован тон и с уважение. Промените в закона ще бъдат внесени и вие ще решите дали да ги приемете или не. Не сме заявили, че ще увеличаваме цените на тока с 40%", категоричен бе той.