Съпругът на Мария Троева: Тя щеше да бъде щастлива (СНИМКИ)

Присъдиха награда „Пловдив” посмъртно на разследващата журналистка, Антон Баев за втори път с приз за литература

Тазгодишното връчване на награда „Пловдив” за журналистика бе последвано от минута мълчание. Призът, чието получаване обикновено е придружено с вълнение и радост, за 2013 г. се връчи посмъртно на колегата Мария Троева. На сцената да получи отличието се качи съпругът й Ангел Богданов. Той имаше сили да благодари и да каже едно изречение: „Тя щеше да бъде щастлива”.

С треперещ глас колегата Дима Шопова съобщи, че над 100 регионални журналисти и кореспонденти на национални медии единодушно са взели решение високото отличие да се присъди на Мария в знак на уважение към професионализма й. Троева почина на 43 години след тежка катастрофа по време на работа. Мария бе знаково лице в пловдивската журналистика. Бе част от екипа на „Новия глас”, а разследванията й имаха ключова роля за разрешаването на редица социални проблеми, каза още Дима. До последно не знаеше какво е да откаже работа, допълни тя.

Носителите на награда „Пловдив” в останалите 8 категории са: За „Изобразително изкуство” – Румен Нечев с изложба „Сполия”, „Театър” – Колективът на Държавен куклен театър, за които последната година призовете се превръщат в традиция за спектакъла за възрастни „Вграждане”. За „Художествен превод” наградата отиде при Васил Самоковлиев за брилянтните преводи на „Обслужвал съм английския крал” и „Уроци по танци за възрастни и напреднали” от Бохомил Храбал. Наградата от името на Самоковлиев прие Теофана Брадинска, почетен консул на Франция в Пловдив. В категория „Художествена литература” отличието отиде при колегата –журналист Антон Баев за „Дневника на Корабокрушенеца”. Труд, над който Антон сам призна, че е работил повече от всички свои книги – 8 години. „Честит празник на буквите! Забележете – ние сме единственият народ, който почита буквите, не думите, защото те могат да са неискрени”, каза Баев. Това е втората му награда “Пловдив” за литература, след като през 2007 година той я получи за романа си „Белези от българин”. 

За „Архитектура” приза грабна архитект Стефан Стефанов и колективът му за сградата Донатекс. Теодосий Спасов получи наградата за „Музика”. Световноизвестният изпълнител на кавал не беше в залата, а призът, връчен от  Румен Бояджиев и Иван Лечев от ФСБ,   прие Йохан Девлетян. Награда „Пловдив” за „Фотография и операторско майсторство” спечели Никола Лаутлиев за реализацията на проекта „Академична сцена” в рамките на фестивала „Международни дни на фотографията”. Детската книжка „24 чисто нови приказки” спечели сърцето на журито в категория „Изкуство, предназначено за деца”. „Приказките са илюстрирани само от детски рисунки. Малките имаха да за задача да нарисуват тишината и се справиха превъзходно – на страниците се появи Тихия океан”, разказа авторката. Кметът Иван Тотев връчи специалната награда за дарителство в сферата на културата на посолството на САЩ у нас за оказаната подкрепата към община Пловдив за концерта на Бил Еванс.